REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Výživa – zdravá strava

Správná strava

Výživové normy, doporučené dávky živin

Člověk musí jíst a pít, aby mohl žít a pracovat. Bez správné výživy nemůže zůstat zdráv. Proto musí při výběru stravy využít svých rozumových schopností a stravu vybírat podle množství a složení musí svůj způsob stravování usměrňovat a stravovat se racionálně. 

Racionální výživa obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek a vitamínů a odpovídá současným vědeckým poznatkům a cílům společnosti. Pro člověka je přirozená strava smíšená, která odpovídá jeho fyziologickým potřebám. Množství a složení stravy je ovlivněno pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím. 

Doporučené výživové dávky jsou vypracované pro vybrané druhy živin (základní a doplňkové). Do základních živin patří bílkoviny celkem a bílkoviny živočišné, tuky celkem a kyselina linolová, glycidy, vápník, železo, vitamín A, B1, B2, C a E. Mezi doplňkové živiny patří rostlinné bílkoviny, některé minerální látky a vitamíny (P, Zn, Mg, B6, PP...).

Nové doporučované dávky potravin snižují spotřebu tuků (zejména živočišných), živočišných bílkovin a energetickou hodnotu. Doporučuje se zvýšit podíl nestravitelné vlákniny a téměř všech vitamínů. Z toho vyplývá snížení podílu živočišných potravin o 1020 %. 

Hlavní zásady racionální výživy

Racionální (rozumná) výživa má individuální charakter a splňuje všechny nároky organismu. Je nutné dodržovat několik zásad:

  1. Energetická hodnota stravy  příjem stravy odpovídá energetickému výdeji. V průběhu života se příjem energie mění. V dětství, kdy organismus roste a sílí, musí být přívod energetické hodnoty vyšší, než je energetický výdej. V pozdějším věku se má přívod energie snižovat.
  2. Složení stravy  má obsahovat denně správné množství základních živin, vitamínů a minerálních látek. Pokrmy je vhodné kombinovat tak, aby v nich byly zastoupeny všechny základní skupiny potravin.
  3. Správná příprava stravy zvolit šetrnou předběžnou i tepelnou úpravu potravin podle druhu.
  4. Správné časové rozložení jídla 3 až 5 denních jídel. U nás je zvykem konzumovat snídani, oběd, večeři, které se doplňují přesnídávkou a svačinou.
  5. Prostředí, kde je jídlo konzumováno  způsob servisu, kulturnost prostředí, vzhled pokrmu.
Druhy stravy

Rozlišuje se strava smíšená, vegetariánská, syrová, makrobiotická, kyselinotvorná a zásadotvorná.

Strava smíšená

je pro člověka přirozená a odpovídá jeho fyziologickým potřebám. Správně vyvážená strava musí mít správný poměr základních organických živin. U dospělého člověka má být celková energetická potřeba krytá asi z 15 % bílkovinami, 30 % tuky a 55 % glycidy. V různých podmínkách se může tento poměr měnit. Nevhodně volená skladba a množství stravy způsobuje civilizační choroby. 

Strava smíšená musí být pestrá a obsahovat 5 různých skupin potravin:

  1. Maso, masné výrobky a vejce – mají krýt asi l0 % celodenní spotřeby energie.
  2. Mléko a mléčné výrobky – mají tvořit asi l5 % celodenního výdeje energie.
  3. Obiloviny a luštěniny – tvoří asi 35 % celodenní energie (zdroj bílkovin a glycidů).
  4. Zelenina, ovoce a brambory – pokrývají asi l5 % spotřeby energie. Mají velký biologický význam, jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek.
  5. Tuky a cukr – jsou zdrojem vysoké energetické hodnoty, mají tvořit asi 25 % příjmu.

Strava má být plnohodnotná. Nevyrovnanost v jednotlivých složkách potravy může být příčinou různých problémů.

Kyselinotvorná a zásadotvorná strava

Strava je zásadním (ne však jediným) z faktorů, který výrazně ovlivňuje stav ABR (acidobazické rovnováhy). Zde si musíme uvědomit, že naše tělo si některé kyseliny vytváří samo, a mnoho jich přijímá nevhodnou stravou. Avšak zásadité látky je nuceno přijímat pouze v potravě. To je skutečnost, která naznačuje, že převaha kyselin je u člověka pravděpodobnější než převaha zásad.

Syrová strava

Při tepelném zpracování potravy se u některých potravin ničí jejich biologická hodnota (některé vitamíny). Platí to hlavně u rostlinné stravy, zejména u ovoce a zeleniny. Z živočišné potravy se v syrovém stavu používá mléko a mléčné výrobky.

Vegetariánská strava

Je to strava zaměřená na rostlinné potraviny: ze stravy je vyloučeno hlavně maso. Názory na tento druh stravy se do jisté míry liší. Navíc existují různé "stupně" vegetariánství:

  1. vegani – totální vegetariáni, ze stravy vylučují všechny živočišné potraviny vč. medu,
  2. vitariáni – konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu,
  3. laktovegetariáni – kromě rostlinné stravy konzumují mléko a mléčné výrobky,
  4. ovolaktovegetariáni – kromě rostlinné stravy konzumují i mléko, mléčné výrobky a vejce,
  5. semivegetariáni – kromě rostlinné stravy, mléka, mléčných výrobků a vajec konzumují i ryby a drůbež (jde prakticky o přechod mezi stravou vegetariánskou a smíšenou).
Makrobiotika

Makrobiotika patří mezi výživové směry, které se v praktikují v mnoha formách. Vychází z taoistické filozofie založené na staročínských vševesmírných prasilách JIN a JANG (– a +). Podle tohoto principu je nutriční hodnota každé potraviny určována poměrem jin a jang. Ideální poměr jin a jang má obilné zrno, a proto tvoří základ makrobiotické stravy. Za zakladatele makrobiotiky se považuje japonský filozof G. Oshawa (1893–1966). Klasická makrobiotika má několik stupňů, od zcela jednostranné obilné stravy až k stravě pestřejší, kde je základem také obilí. Ze stravy se téměř vylučují veškeré živočišné produkty, saláty, ovoce a sladké pokrmy. Na minimum se omezuje také přísun vody. Podle teorie makrobiotiky je makrobiotikou možné léčit různá onemocnění. Strava nicméně neobsahuje dostatečné množství plnohodnotných bílkovin, vápníku, železa, vitamínu C, D a B12. Z těchto důvodů je nutné před přísnou makrobiotikou varovat. Doporučuje se jako doplněk běžné výživy, která může účinně přispět k vyrovnání jejích nedostatků.

Směry ve výživě

Doporučujeme racionální výživu, která je přizpůsobena individuálním potřebám jedince. Jde o to umět vybírat vhodnou skladbu potravin a pokrmů, které jsou zdravé i dobré. Pro určité skupiny obyvatel se sestavuje tzv. potravinový koš, ze kterého se vytvoří vhodný jídelníček.

Obecné zásady:
  • omezit používání tuků, zejména živočišných,
  • více používat rostlinné oleje bez tepelné úpravy (např. jako zálivky na saláty),
  • zvýšit spotřebu zeleniny, pokud je to možné, tak v syrovém stavu,
  • méně používat masa tmavá, zvýšit spotřebu ryb, rybích výrobků,
  • častěji zařazovat do jídelníčku mléko a mléčné výrobky se sníženým podílem tuku,
  • méně používat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat celozrnné výrobky,
  • omezit používání vajec a vnitřností,
  • pokrmy méně solit, totéž platí o používání cukru,
  • moučníky nahrazovat ovocem.
Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby

Nedostatečný příjem potravy vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě. S nedostatečným příjmem potravy souvisí anorexie a bulimie.

Nadbytečný přívod potravy má za následek otylost se všemi negativními dopady na organismus. Otylost zvyšuje riziko infarktu, vysokého krevního tlaku, křečových žil, přináší sklon k zánětům průdušek, ke žlučovým kamenům, onemocnění kloubů a šlach, zvýšenou únavu, neobratnost, a tím i častější úrazy. Častým projevem nadváhy je celulitida. Nadměrný přívod tuků a cholesterolu je často příčinou aterosklerózy.

Diferencované stravování

Potřeby lidí, pokud jde o správnou skladbu stravy, se liší. V úvahu je nutné vzít různé okolnosti, které ovlivňují naše nároky na stravování. Diferencované stravování se zajišťuje lidem, kteří žijí v podobných podmínkách, a tudíž mají podobné nároky na stravu. Diferencovaný způsob stravování lze dobře využít ve všech systémech společného stravování. V diferencovaném stravování rozlišujeme:

  1. energetickou hodnotu – strava podle fyzického zatížení u každé skupiny,
  2. složení stravy – v určitém množství a složení živin,
  3. časové rozdělení potravy – podle nároků jednotlivých skupin,
  4. prostředí – je vhodné ovlivňovat podle skupin.

Stravu diferencujeme podle věku, pohlaví, tělesného zatížení, zdravotního stavu a podle specifických fyziologických podmínek.

1. Diferencované stravování podle věku – stravování dětí, dospělých, seniorů...
  • v období kojení – mateřské mléko, do šesti měsíců se má přejít na pestrou kojeneckou stravu,
  • pro batolata – mezi 1. a 3. rokem věku se strava postupně přizpůsobuje dospělým; nekořenit, méně solit,
  • předškolní věk – mezi 3. a 6. rokem věku se podává strava pestrá, více mléka a mléčných výrobků, je vhodné pěstovat správné návyky při přijímání potravy a výživy,
  • školní věk – dětský organismus se bouřlivě vyvíjí a sílí, strava obsahuje vhodný poměr živin. Mladší školní věk je do 11 let. Podle pohlaví se pak strava diferencuje od 11 let. Organismus mladého člověka v této době dospívá, dokončuje se stavba jeho těla, mění se i jeho vzhled. Zpočátku roste organismus do výšky, později se tento růst zpomalí a postava zesílí. U děvčat se tělesná zdatnost zvyšuje asi do 16 let a u chlapců asi do 20 let,
  • mládež – strava se diferencuje podle pracovního zařazení, důležitý je dostatek tělesné aktivity a věnovat pozornost správnému rozložení stravy,
  • dospělí – lehce, středně a těžce pracující mají různý fyzický výdej energie,
  • výživa ve stáří – snižuje se tělesná aktivita, zpomalují se metabolické procesy, potřeba méně potravy, resp. energetické její hodnoty. Doporučení zní: snižovat příjem živočišných tuků a konzumaci vajec; jíst dostatek ovoce, zeleniny; při špatném stavu zubů jíst měkkou a kašovitou stravu bohatou na bílkoviny. U starších lidí se projevuje zhoršená chuť k jídlu, proto se má podávat strava pestrá a kořeněná, aby vyvolala chuť k jídlu a současně zlepšila sekreci trávicích šťáv. Starší lidé nemají stravu přesolovat, zejména při některých chorobách srdce a při vyšším krevním tlaku. Se změnou metabolismu se projevuje úbytek vápníku, proto se vápník musí ve stravě dodávat v potřebném množství. A je třeba jíst méně a častěji.
2. Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách

Stravování v horkých provozech – nutný zvýšený přísun vody a solí, které se ztrácí pocením.

Stravování zemědělců – vyšší ztráta tekutin a solí, je nutné doplňovat.

Stravování lidí pracujících v chladném prostředí – tepelné ztráty nutno nahradit zvýšeným přísunem energetické hodnoty stravy (glycidy, tuky).

Stravování duševně pracujících – nižší nároky na energetickou hodnotu stravy, nesnižuje se však příjem bílkovin (nedostatek způsobuje pocit únavy a přepracovanosti). Nevhodná je konzumace většího množství jídla (vyvolá to ospalost, slabost a únavu).

Stravování při práci s chemickými škodlivinami – doporučuje se konzumace mléka (váže toxické těžké kovy do špatně využitelných komponentů a tělo je díky tomu snáze vyloučí). Ve stravě se omezují tuky, pokud je pracovník vystaven působení toxických látek rozpustných v tucích. Vhodné je podávat více vody pro rychlejší vyplavování toxických látek z těla.

Stravování sportovců – energetická potřeba je velmi různorodá podle charakteru sportu. Pro dobře vyvinutou svalovinu je nutný větší příjem bílkovin (1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti). Potřeba množství tuků a glycidů je vyšší. Glycidy je možné podávat v lehce stravitelných tekutinách. Doporučuje se zvýšit příjem vitamínů C, B1, B2, A a E. Z minerálních látek má být dostatečný příjem vápníku, fosforu, hořčíku a zinku. Pokud je výdej energie velký a jednotlivci ztrácejí mnoho vody pocením, mají se podávat iontové nápoje obsahující sodné, draselné, chloridové a fosforečnanové ionty.

Výživa těhotných žen – důležité je pravidelné časové rozložení jídel. Energetická hodnota (EH) stravy se zvyšuje asi jen o 400–600 kJ. Strava má být vyvážená s dostatečným množstvím bílkovin a vitamínů. Pokrmy se konzumují v klidu, nejsou vhodná jídla dráždivá, příliš slaná a přemaštěná. V druhé polovině těhotenství se EH stravy zvyšuje o 2 000 kJ oproti stravě žen vykonávajících lehčí práci. Zvyšuje se přísun bílkovin: 1,5–2,0 g na 1 kg tělesné hmotnosti (mléčné bílkoviny). Doporučuje se vyšší příjem glycidů, tuků (ale i zelenina, ovoce). Příjem vápníku se zdvojnásobuje (mléko a mléčné výrobky). Zakazuje se konzumace alkoholických nápojů a kouření. Celkový přírůstek hmotnosti během těhotenství má být 10–12 kg.

3. Léčebná výživa

Léčebná výživa neboli léčebná dieta se používá při různých chorobách. Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Dietetika je jedním z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Zásadou léčebné výživy je co nejvíc přiblížit stravu nemocného racionální stravě zdravého člověka.

Léčebného účinku stravy se dosáhne:

  • změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti),
  • změnou poměru základních živin (např. bílkovin, glycidů),
  • výběrem potravin,
  • technologickou úpravou stravy (výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy),
  • změnou časového rozvržení stravy (např. časté podávání jídla).

Diety a jejich rozdělení

  • Tekutá – po operačních stavech; nápoje, polévky, omáčky, poloviční energetický příjem
  • Kašovitá – po operačních stavech; plnohodnotná kašovitá strava
  • Šetřící – horečnatá onemocnění a nemoci trávicího ústrojí; strava lehce stravitelná
  • Racionální – respektuje zásady racionální výživy, správný poměr živin
  • S omezením tuku – choroby žlučníku, pankreatu, hepatitida, lehčí onemocnění střev (T 65 g)
  • Bezezbytková – při mírném průjmu; omezuje se vláknina, mléko
  • Nízkobílkovinná – choroby ledvin; omezení bílkovin (60 g) a soli, mírně snížená EH
  • Nízkocholesterolová – při ateroskleróze, hyperlipidémii, onemocnění žlučníku, pankreatu; obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) a celulózu (zeleninu)
  • Redukční – při obezitě; snížený energetický příjem potravin
  • Diabetická – při diabetes mellitus (cukrovka); snížený energetický příjem, omezit glycidy
  • Neslaná šetřící – otoky, choroby srdce; snížený příjem sodíku, vyloučení kuchyňské soli
  • Výživná – při rekonvalescenci, tuberkulóze, AIDS, podvýživě; energeticky a biologicky hodnotná strava
  • Strava batolat – respektuje zásady racionální výživy, lehce stravitelná, nekořeněná jídla, mléčné výrobky

 

Speciální a standardizované diety

0/S Čajová – při akutním průjmu

1/S Tekutá výživná – energeticky a biologicky hodnotná

4/S S přísným omezením tuku – při akutním onemocnění žlučníku, pankreatu a hepatitidy

S/BLP Bezlepková – při celiakii, neobsahuje pšeničný lepek

 

Související odkazy:

Výživové normy Zásady výživy Druhy stravy Směry ve výživě Nesprávné návyky Diferencované stravování Léčebná výživa

Zdroj: autorka textu Jiřina Šlaisová,
autor elektronického zpracování: Mgr. Vladislav Hadrava
web volny.cz/lekarnik

 

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

(Ne)čokoládové Velikonoce

30/3

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…

více

10 nejhorších látek ve vitamínech, doplňcích a zdravých…

9/12

Víme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…

více

20 praktických využití Coca Coly- důkaz, že nepatří do…

24/2

Abychom dokázali, že Coca Cola nepatří do lidského těla, zde je 20 praktických příkladů, jak můžete Colu použít jako domácí čistič.

více

4 typy lidí, které by neměly používat zázvor, může to být…

14/10

V poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.

více

4 x proti chronickému únavovému syndromu

23/10

Odhaduje se, že chronický únavový syndrom (CFS z anglického chronic fatigue syndrome) postihuje přibližně 4 - 6 % populace, a to je při deseti…

více

5 varovných signálů nedostatku hořčíku v těle

23/12

Tak jako vápník a železo mají svou důležitou funkci pro správné fungování organismu, tak se naše tělo neobejde bez správné hladiny hořčíku v těle.…

více

5 způsobů, jak zastavit ztrátu svalové hmoty po třicítce

11/10

Ztráta svalové hmoty s přibýváním let je reálná věc, které se odborně říká sarkopenie. Na překvapení mnohých nepostihuje jen starých lidí, ale začíná…

více

7 věcí, které vedou k depresi. Dejte si na ně pozor

28/11

Podzimní smutek ještě není deprese, ale existují rizikové faktory, které mohou v mozku "přehodit výhybku" a už se vezete. Počet lidí, kteří v ČR…

více

Aby nám o svátcích chutnalo aneb co pomáhá při žaludečních…

28/12

Vánoce jsou, stejně jako Silvestr či Nový rok, svátky prostřeného stolu plného lákavých laskomin, byť většinou nepříliš zdravých, ale o to více…

více

Ananas a jeho léčivé účinky

22/6

Kdo by neznal ananas – chutné sladké ovoce, bohaté na nutriční látky. Existují však jisté věci, které o tomto tropickém ovoci možná nevíte…

více

Apiterapie - léčba včelími produkty

3/8

V současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…

více

Banánová dieta, aneb tohle ovoce pomáhá při hubnutí i jako…

22/2

Nejíte banány, protože jsou tučné a sladké? Děláte velkou chybu! Banány vám pomůžou nejen při shazování kil, ale ještě jsou prevencí před vážnými…

více

Banány léčí deprese, tlak, bradavice i anémii

16/9

Zdravé ovoce, které se dá jíst téměř kdekoli, snadno se loupe, je chutné a rychle zasytí.

více

Banány – 25 důvodů proč je jíst

21/5

Nikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…

více

Bazalka pro zdraví

8/10

Díky strmě rostoucí oblibě lehkých středomořských pokrmů, bazalka v posledních dvaceti letech ovládla naše kuchyně. V mnoha rodinách jemně obohatila…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bez déčka to nejde!!

7/4

Vitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…

více

Bílý čaj je perla mezi čaji

21/9

Pití čaje má dlouholetou tradici a v současné době máme v obchodech k dispozici nepřeberné množství čajů rozličné barvy i chuti.

více

Biomikroskop odhalí cukrovku dřív. Necháte se vyšetřit?

6/11

Odhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací je možné díky speciálnímu očnímu biomikroskopu, kterým se mohou dát zájemci vyšetřit na osvětové…

více

Bojíte se vajec kvůli cholesterolu? Je to mýtus! A okrádáte…

19/1

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do…

více

Bomba na řídnoucí kosti: Naservírujte si sušené švestky…

18/1

Myslíte si, že nejlepším přírodním prostředkem ke zlepšení stavu kostí je mléko a mléčné výrobky? Z nedávných výzkumů vyplývá něco jiného a to sice,…

více

Březen – podpora žlučníku

16/3

Oslabení žlučníku se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých…

více

Březová šťáva: nápoj Bohů

19/11

Březová šťáva je oblíbeným pomocníkem v tradiční ruské medicíně i v lidovém léčitelství severní a východní Evropy. Nejen, že je vzhledem ke složení…

více

Brnění, mravenčení končetin

28/7

Přeležená končetina? Každý člověk zná jistě ten pocit, když si přeleží ve spánku končetinu, nebo při sezení, nebo při nějaké dlouhodobě trvající…

více

Budou kvést jabloně. Nepodceňujte jejich sílu pro člověka

26/4

Dnešní příspěvek bych věnoval jabloním. Doufám, že i vy shledáte, jak úžasný je to strom. Jabloně a především divoké jabloně (které najdete na…

více

Celulitida, aneb pomerančová kůže

26/5

V současné době představuje celulitida globální problém ženské populace. A v letošním roce se do módy dostávají miniaturní šortky, ve kterých nohy s…

více

Černá semínka: Lék na všechno

26/6

Tato skromná, ale neskutečně silná semínka zneškodňují super-bakterie odolné vůči antibiotikům, léčí chemickými zbraněmi otráveně tělo či stimulují…

více

Červen – ideální doba pro očistu kloubů a páteře

5/6

Léto, které začíná v polovině června, je výborné období pro odstranění produktů metabolismu nahromaděných za období intenzivního získávání látek v…

více

Červen – Tenké střevo

20/6

Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…

více

Červenec – krevní oběh

12/7

Měsíc červenec sebou nese vidinu krásných slunečných a hlavně teplých dní. Pobyty u vody a v přírodě jsem téměř nutnou součástí denního života.…

více

Chlorella a těžké kovy

23/9

Zelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…

více

Chronický zánět a kyselost tkání

13/8

Mnoho nemocí, zvláště chronických, je podloženo překyselením tkáně. Je to způsobeno hlavně špatným stravovacím návykem, nedostatečným pitným režimem,…

více

Chudokrevnost a vitamin B12

6/9

Vitamín B12, rovněž známý pod označením cyanokobalamin, patří do skupiny vitamínů B. Je ve vodě rozpustný a jako jediný vitamín obsahuje kobalt, z…

více

Cizí DNA v našem těle ovlivňuje náš život

25/10

Vědecký výzkum prokázal přenos DNA mezi mužem a ženou během sexuálního styku. Zároveň jiné bádání člena ruské akademie věd Pjotra Garjajeva naznačilo…

více

Co byste neměli jíst na prázdný žaludek? Toto je 7 jídel,…

25/11

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem a od ní závisí, jak budeme fungovat během dne. Buďme však upřímní, snídaně určitě neznamenají všechno a…

více

Co je nadýmání a proč vzniká?

2/11

Správně zvolená očistná kúra na podporu našeho trávicího systému poskytne organismu dokonalou pomoc při tom, aby detoxikace byla úplná, díky čemuž…

více

Co je to masticha

4/5

Masticha je přírodní produkt získávaný z pryskyřice stromu Řečík lentišek (Pistacius Lentilicus), jehož výskyt se spojuje převážně s řeckým ostrovem…

více

Co mohou způsobit nedostatky minerálů

21/9

Při vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…

více

Co pomůže na žlučník

4/11

Prudká a intenzivní bolest v pravém podžebří často značí potíže se žlučníkem. Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě…

více

Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme

20/2

Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…

více

Co se stane s vaším organismem, když sníte banán s tmavými…

26/8

Také milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…

více

Co se změní, když přestanete jíst cukr

31/5

Hned na začátku si musíme říci, že cukr sám o sobě není nějaké zlo. Problém je v tom, že se dnes přidává prakticky do všech průmyslově vyráběných…

více

Co vám spolehlivě nakopne a co naopak zpomalí metabolismgus

3/10

Ani člověk, který se snaží jíst zdravě a sportuje, se nedokáže ubránit postupnému zpomalování metabolismu. Rychlost spalování přijaté energie se…

více

Cukr je dětský alkohol

14/2

Většina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.

více

Dejte si hodinu před spaním nápoj z banánu a skořice a…

26/2

Spánek je velmi důležitý, protože během spánku má mozek dostatek času zpracovat a udržet vaše fyzické zdraví. Proto spánek zlepšuje naši schopnost…

více

Detoxikace jater za 2 dny? Ano, postačí vám k tomu rozinky

4/2

Játra jsou největším orgánem v těle. Nachází se v horní části břicha na pravé straně. V játrech se odehrává velké množství důležitých a komplexních…

více

Domácí kysané zelí a jeho léčivé účinky

19/10

Hlávkové zelí je jednou z nejdéle pěstovaných a zároveň nejzdravějších potravin na světě. Jeho léčebné účinky jsou lidstvu známy tisíce let.

více

Dosud největší studie o mamografech zjistila, že jsou zcela…

16/2

Když se podíváme na statistiky, tak procento úmrtí žen na rakovinu, které chodily na mamograf bylo stejné jako ty, které na něj nechodily.

více

Drahá pšenice - jeden z důvodů, proč jí nejíst

6/10

Nedávno proběhla médii informace, že výrazně podraží pšenice a pečivo...

více

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…

více

Dubnu vládnou játra

18/4

S příchodem dubna opouští „pomyslný“ orgánový trůn žlučník (kterému patří březen) a vlády se ujímají játra. Malá chemická laboratoř, která svou…

více

Dýně Hokaido, zdraví na českém trhu

15/9

Dýně Hokaido je v poslední době velmi moderní surovinou, která výtečně chutná a může se podávat i malým dětem. Teplá polévka pěkně zahřeje bříško,…

více

Endometrióza

21/11

Chronické onemocnění žen, kdy endometriální (tkáň děložní sliznice) se objevuje na jiných orgánech - vaječníky, vejcovody, žlučník, vzácně i odlehlé…

více

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…

více

Glukosamin sulfát – pomocník při bolestech kloubů

29/5

V přípravcích, které jsou doporučovány na podporu léčby kloubních onemocnění, se často můžeme setkat s látkou glukosamin, častěji plným názvem…

více

Granátové jablko: pramen mladosti

2/10

Účinné látky granátového jablka neutralizují škodlivé volné radikály, mají vynikající účinek nejenom na naši pokožku, ale sehrávají důležitou roli i…

více

Histaminová intolerance (HIT)

27/2

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…

více

Hloh obecný – Crataegus laevigata

27/10

Rozkvetlé keříčky hlohu dokáží bohatými bílými květy navodit v přírodě atmosféru zasněžené krajiny. K léčebnému použití sbíráme květy nebo na podzim…

více

Houba Reishi / Ling Zhi / Ganoderma lucidum

1/6

Reishi je v Číně používána již více než 2000 let jako „Zázračná houba“. Označuje se také jako „Císařská houba nesmrtelnosti“ nebo „houba věčného…

více

I klouby potřebují vyživit, víme, jak na to

21/2

Chrupavky našich kloubů jsou z velké části tvořeny kolagenem a ten jediný je dokáže skutečně vyživit. Jenže to má háček – když sníme kolagen v nějaké…

více

Instantní káva – dávka akrylamidu v každém šálku

12/6

Instantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…

více

Internet k určení houby nestačí, varuje odborník

11/8

Každý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…

více

Jak jednoduše odvodnit organismus?

8/11

Máte pocit, že máte v těle zbytečně zadržovanou vodu? Tvoří se vám otoky, více se potíte, zhoršuje se celulitida a cítíte se nafouknutí? I to mohou…

více

Jak léčit průjem a podrážděný žaludek

16/11

Osm potravin, které zklidní podrážděný žaludek. Bolest břicha, nevolnost, pocení, nebo také křeče či průjem, to vše mohou být známky podrážděného…

více

Jak přestát nástrahy podzimu a zimy ve zdraví

23/11

Imunitní systém představuje náš obranný štít proti infekcím a nemocem. V podzimních a zimních měsících bývá oslaben řadou externích vlivů, proto…

více

Jak se zbavit parazitů

11/4

Velmi užitečné je užívat přírodní přípravky obsahující výtažky z léčivých rostlin, které různým způsobem působí proti parazitům v našem organismu.…

více

Jak se zbavit závislosti na pečivu

17/5

Přečtěte si tipy, jak postupně vyřazovat běžné pečivo ze svých jídelníčků.

více

Jak si udržet zdravou paměť

30/5

Taky už vám paměť neslouží tak dobře jako před lety? Stává se, že marně hledáte slova, a rozčiluje vás, že si nemůžete vzpomenout na to, co jste…

více

Jak vydržet extrémní vedra

29/7

Přestože se v posledních letech před sluníčkem varuje téměř neustále, stále spousta lidí nebezpečí delšího pobytu na přímém slunci podceňuje. Pojďme…

více

Jak zdravě solit

15/5

Pohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…

více

Jak získat zázračný vitamín D

6/12

Vitamín D je obecně znám jako vitamín zdravých a silných kostí, přesto panuje obecná tendence jeho význam v těle podceňovat. Přitom poslední…

více

Jak zničit helicobacter pylori 4x přírodní cestou

17/9

Helicobacter pylori má podle lékařů více jak 50 % z nás. Jen většina o tom nemá ani tušení. Pakliže bakterie nedělá žádné problémy, je na úsudku…

více

Jaké jsou rozdíly mezi vegan a vegetariánským stravováním

30/8

Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…

více

Jaké přírodní látky pomáhají v péči o křečové žíly

5/4

Křečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…

více

Jarní očistné kúry

23/3

Jelikož máme již jaro v plném rozkvětu a letošní dlouhá zima na nás jistě zanechala své. Je třeba naše těla řádně vyčistit od toxinů, které jsme si…

více

Je libo ropného medvídka?

17/8

Gumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…

více

Je to vážnější než si myslíte. Co dělá zácpa s vaším tělem?

16/12

Zácpa může být neuvěřitelně bolestivá. Nicméně může si vyžádat velkou daň i na vašem těle. Naštěstí existuje 100% přírodní vyřešení zácpy.

více

Kakao a střevní mikrobiota, aneb jak nám může pomoci

22/12

Téma kakaa a případně čokolády je v histamiňáckých kruzích stále velmi aktuální (a to nejen teď před Vánocemi) a pořád se k tomu tématu vracíme.

více

Kardiolog: Alkohol pijte denně, starší lidé mají popíjet víc

28/5

Alkohol je metla lidstva a pít je špatné? Na taková prohlášení v případě profesora Milana Šamánka zapomeňte.

více

Kašel je obranný reflex

10/6

Kašel – náš významný obranný reflex – slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…

více

Kašel je obranný reflex

20/9

Kašel - náš významný obranný reflex - slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…

více

Káva

17/4

Kávu známe bezesporu všichni. Dá se definovat jako horký nápoj z mletých pražených plodů kávovníku. Káva je typická svou silnou vůní a černou barvou.…

více

Když nedostatek lásky nahradíte přejídáním

18/7

Spousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera.

více

KetoDieta – Ketonová nebo ketogenní dieta – je účinná

14/12

Na začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…

více

Klamavá reklama a nekalé praktiky prodejců

8/3

Reklama má prezentovat výrobek či produkt pravdivě a neměla by vyvolávat dojem, že produkt má vyšší hodnotu, ale většinou tomu tak není. Často…

více

Kofein v čaji

27/5

Nejznámějším budičem s obsahem kofeinovým je bezesporu káva, ale není však zdaleka jediným přírodním zdrojem kofeinu. Již několikrát jsme se zmínili…

více

Kojící matky zanedbávají svou stravu

15/8

Málo energie, nedostatek prospěšných tuků, vitaminu D, vápníku, železa nebo jódu. Takové mezery v jídelníčku kojících žen odhalila nová slovenská…

více

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

10/5

Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže…

více

Konečně KOMBUCHA!

7/6

Hledáte způsob, jak zlepšit své trávení, zvýšit svou odolnost, snížit svůj tlak, odbourat přebytečný cholesterol, zlepšit pružnost cévního systému,…

více

Křemelina – dar přírody

1/8

Jen málo lidí přikládá nějakou důležitost rozsivkám, jednobuněčným vodním mikroorganismům, které se nacházejí hojně v mořích a jezerech.

více

Krevní tlak pod kontrolou

12/10

Hypertenze (vysoký krevní tlak) se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg. Jde o závažný problém, jehož ignorování může vést k…

více

Květ růže

30/9

Účinky růží na naši pleť jsou zjemňující, zklidňující a velmi šetrné. Přípravky z růžových plátků se hodí k péči o jakýkoliv typ pleti, zejména však…

více

L-lysin

19/4

L–lysin zajišťuje produkci hormonů, enzymů a protilátek. Hraje také důležitou roli ve vstřebávání vápníku, což je důležitý minerál pro tvorbu kostí a…

více

Lámou se vám nehty? Bolí vás hlava? Dělá se vám akné?…

17/2

Nedostatek zinku v těle může vést ke vzniku akné. Je to proto, že zinek je zodpovědný za zbarvení naší pokožky a také kontroluje produkci olejů v…

více

Léčíte se s vysokým tlakem Hlídejte si oči

24/2

Dříve platné teorie o tom, že zelený zákal je způsoben vysokým tlakem uvnitř oka, se ukázaly neúplné.

více

Lecitin a jeho účinky

18/5

Lecitin je součástí tuků a mastných kyselin a najdete ho u všech živých tvorů, tedy nejen v těle člověka a zvířat, ale také rostlin, řas, a dokonce i…

více

Léčivá houba Čaga sibiřská (Chaga), houba nesmrtelnosti

9/3

Jde o léčivé houby, které mají silné antioxidační vlastnosti a dokážou nás rychle postavit na nohy i po těžké noci, zklidní a normalizují trávení.…

více

Léčivý libeček. 10 přínosů pro zdraví a 8 věcí, které jste…

22/4

Libeček má nejen líbivé jméno, ale skvěle se stará i o vaše zdraví. Tato bylina je nejen velmi cenná v kuchyni pro její výraznou chuť, ale ukrývá i…

více

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte!…

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…

více

Makové mléko

3/5

Rostlinná mléka… Každá varianta je něčím zajímavá a pyšní se spektrem netradičních předností (ve srovnání s živočišnou variantou). Žádná z nich ale…

více

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…

více

Máte kašel a rýmu? Vůbec nemusíte být nemocní

12/11

Možná vás trápí lehký kašel i rýma a připadá vám to v tomhle období normální. Ale není. Víte, co je zahlenění? Co ho způsobuje a jak mu předejít?…

více

Měděná nádoba na vodu pro vaše zdraví

8/2

Je to možná neuvěřitelné, ale lidské tělo potřebuje vedle vitaminů, minerálů a stopových prvků také měď.

více

Medicinální houby posilují imunitní systém

6/10

S příchodem podzimu se zvyšuje výskyt infekčních nemocí. Existuje mnoho možností, jak posílit imunitní systém, podpořit ho v boji proti mikrobům nebo…

více

Meruňkový olej: bojovník s rakovinou i záněty

9/5

O meruňkovém oleji je známo, že jeho jemnost a složení uzdravuje kůži, avšak to není vše. Meruňkový olej má řadu dalších výhod. Pojďme společně…

více

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo,…

22/6

Češi si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…

více

Nachlazení

10/6

Nachlazení je onemocněním horních cest dýchacích. Na jeho vzniku se podílejí viry. Při častých nachlazeních jde většinou o oslabení imunitního…

více

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu tlaku…

10/8

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

více

Naměřil vám doktor vysoký cholesterol? Za 3 minuty budete…

8/8

To není kouzelné zaklínadlo, ale jeden z nejnovějších vynálezů modern medicíny. Je to certifikovaný přístroj, který vám ukáže, jak moc jsou vaše cévy…

více

Návod, jak si z jarních květů vyrobit lék na celý rok

14/4

Nejen z bylinek si doma můžete vyrobit léčivé olejíčky a tinktury. Stejně dobře fungují i pupeny, které právě začínají pučit na stromech a dalších…

více

Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek také

7/12

Vitamíny jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci…

více

Nejlepší potraviny pro letní hubnutí

18/8

V létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.

více

Nejnebezpečnější jed na zemi

4/8

Který z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…

více

Nejvhodnější snídaně ve vedru? Minerálka a cereálie!

20/7

Pitný režim, žádná mastná jídla a co nejmenší zatěžovaní organismu. Tropická vedra trápí všechny bez rozdílu. Nejdůležitější je pitný režim, který…

více

Nenechte si odkvést černý bez. Sušte, nebo zkuste výborný…

9/6

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…

více

Není to sůl, ani cukr. Jde o nebezpečný jed, který jíme…

3/1

Podívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…

více

Nezahazujte pecku z avokáda: Má silný protirakovinný účinek!

15/3

Avokádo je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na planetě. Navíc má mnoho zdravotních výhod pro nás všechny. Pokud nejíte avokádo, pak byste měli. Je…

více

Nikdy neužívejte zázvor, pokud patříte k některé z těchto 4…

21/6

Určitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.

více

Obezita u dětí: jde jim doslova o život

3/6

Zatímco v Česku má nadváhu každé sedmé dítě, v Americe je to každé páté. Doženeme časem Američany v jejich nelichotivém ukazateli, nebo včas…

více

Ocet – kudy teče, tudy léčí! A který – vinný, jablečný nebo…

5/5

Ve světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…

více

Ochlazující potraviny, které v létě potřebujete

20/7

Období léta je dobou maximální energie a aktivity. S každou aktivitou se však pojí i teplo, na které si léto rozhodně stěžovat nemůže. Ne vždy je nám…

více

Očista od solí pomocí bobkového listu

29/3

Jestliže jste měli nepohyblivé nebo bolestivé klouby nebo jste trpěli bolestmi závislými na počasí, pak se přesvědčíte, že bolesti mizí a pohyblivost…

více

Odborníci varují před těmito potravinami, snažte se jim za…

24/5

Dnešní doba chrlí jednu průmyslovou potravinu za druhou. Řada odborníků varuje před těmito škodlivými potravinami, které nám mohou vyvolat dokonce i…

více

Okra zabíjí až 72% buněk rakoviny prsu. Znáte tuto zeleninu?

12/4

Okra je populární výživná zelenina původem ze severovýchodní Afriky. Jedná se o zelené oplodí ibiškovce jedlého, které má nízký obsah kalorií. Jeden…

více

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jejich nedostatek může…

18/9

Pravděpodobně si jste již vědomi přínosů omega-3 nenasycených mastných kyselin (dále omega-3) v případě kardiovaskulárních nemocí, ale víte také, že…

více

Pár dobrých důvodů, proč pít vlažnou vodu

12/9

Ideální start do nového dne? Obyčejná, čistá, pramenitá voda. Ještě lépe vlažná a úplně nejlépe s citronem a špetkou skořice...

více

Peklo jménem tetanie

6/10

V posledních letech se rozrostl počet lidí, kterým byla diagnostikována latentní tetanie. Jedná se o chronický nedostatek hořčíku, který vznikne z…

více

Podívejte se, co se stane s vaším tělem, když sníte každý…

6/1

Ořechy jsou vynikajícím způsobem, jak si zkvalitnit jídelníček. Obsahují hodně vlákniny, nenasycených mastných kyselin a silných antioxidantů.

více

Podle bylin, Grepové jádro (grepfruit)

5/10

Říká se, že příroda má léky na všechno a právě výjimečné účinky oleje z grapefruitových jader jsou objeveny v čase, kdy díky modernímu způsobu života…

více

Podle čeho lze poznat, že máte nedostatek železa

3/12

Tělo ke správnému fungování potřebuje mnoho minerálních látek a prvků. Některé si tvoří samo, řadu dalších mu musíme dodávat formou doplňků stravy…

více

Poruchy vstřebávání živin

3/8

Malá absorbace neboli porucha vstřebávání živin se může projevit nadýmáním, plynatostí, křečemi v břiše, pocitem špatného trávení, hubnutím, průjmy…

více

Potraviny, které nejen zahřejí tělo, ale také posílí zdraví

19/10

Podzimní sychravé počasí, s prvními známkami přicházející zimy, v nás vyvolává touhu po něčem, co by nás zahřálo na těle a pomohlo udržet zdraví v…

více

Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší…

8/7

V nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…

více

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být…

22/12

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…

více

Pozor na nechlazená vejce!

13/4

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…

více

Pozor na otravu houbami

11/8

Otravou houbami nazýváme onemocnění, které zapříčinily jedovaté látky obsažené v houbách - toxiny. Obvykle jsou přítomny v celé houbě, ale mohou se…

více

Pozor na vánoční přejídání a na Vaše srdce

22/12

Lidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…

více

Pravda o másle konečně odhalena Babičky to celou dobu…

11/2

Všem nám bylo jednou tvrzeno, jak je máslo pro naše zdraví ta nejhorší věc na světě. Je tomu opravdu tak? Nebo nás oklamali, abychom si mysleli, že…

více

Pravda o mléčných výrobcích

15/12

Mléčné výrobky (a to se týká jak kozích, tak ovčích výrobků, od sýrů počínaje po jogurty, veškeré pomazánky, termixy, vše, kde je základ živočišné…

více

Překvapivé zjištění: Zapomeňte na sirupy a čaje! Kašel léčí…

25/1

Na kašel je nejlepší čokoláda. S překvapivým tvrzením, které určitě potěší všechny čokoholiky, přišel uznávaný lékař a profesor britské univerzity v…

více

Překvapivý objev vědců: Klíčem ke zdravým kostem není vápník

30/1

Dosud se věřilo, že základem zdravých kostí je minerál vápník. Proto se lidem ve vyšším věku nebo se sklony k osteoporóze doporučilo konzumovat…

více

Překyselení z nedostatku kyslíku – nitrobuněčná otrava, za…

29/7

Tělo v podstatě nepřetržitě bojuje o udržení pH krve, které je pro něj smrtelně důležité. Proto pH moči vylučované v ledvinách poměrně rychle kolísá…

více

Při průjmu v létě doplňte tekutiny a minerály

20/7

Samotný průjem není považován za onemocnění, ale spíše za příznak různých nemocí. Tuto poruchu vyprazdňování lze označit jako nejčastější poruchu…

více

Přichází podzim, imunita se oslabuje

9/10

Podzim, čas spadaného listí, čas návratu z dovolených a nástupu do zaměstnání či do škol, zvyšuje nároky na odolnost našeho organismu. Už jen…

více

Přírodní antidepresiva, co pomůže víc než léky?

26/9

Život je složitý a občas na nás jeho tíha doléhá víc než jindy. Než sáhnete po prášcích, vyzkoušejte nejdřív sílu bylinek, které umí ovlivnit…

více

Přírodní viagra pro pány se skrývá v oblíbené sladkosti

6/2

Vědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…

více

Příznaky ucpaného lymfatického systému a 10 způsobů jak ho…

17/9

Naše zdraví je výrazně ovlivněno tím, jak účinně dokáže tělo odstraňovat toxiny. K tomuto účelu slouží mnohé orgány, systémy a žlázy, pro které je…

více

Pro každé ráno Puerh

17/8

Nevím, jestli patříte mezi ty, kteří mají raději kávu, nebo čaj. Ono na tom snad ani tak nezáleží, protože puerh bychom měli vyzkoušet všichni. Takže…

více

Probiotika a prebiotika – jsou opravdu tak prospěšná?

3/11

Krkolomné názvy, jeden aby se v tom vyznal. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Že jsou probiotika zdravá, se dočteme snad už i na letácích ve schránce…

více

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu

29/6

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Proč je narušená peristaltika

31/10

A zase je na programu střevo. Hodně nemocí se postupně tvoří právě tehdy, když střevo není v dobré kondici. Podle názorů badatelů jsou téměř všechny…

více

Proč je tofu tak špatné

19/7

Mnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…

více

Prosinec – tlusté střevo

4/12

Prosinec je pro všechny z nás obdobím předvánoční atmosféry, kdy jsme čím dál více napojení na svoje nitro. Konec roku je takovým zvláštním až…

více

Proti zácpě pomáhá rituál: sklenice vody a pokus, i když se…

27/9

Zácpou podle odhadů trpí asi třicet procent dospělé populace. Toto číslo ale může být daleko vyšší. Zácpa není ničím neobvyklým a zvláštním, pro…

více

Rada frekvence 1: Grapefruit a antikoncepce? Nebezpečná…

11/3

Pokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!

více

Rajčata

10/8

Na zahradách se to už hojně červená rajčaty a s nimi přicházejí i klasické rajčatové speciality, jako je vychlazený rajčatový salát, studená polévka…

více

Ranní pitný režim

14/7

Pitný režim, vyprazdňování se a čištění těla poránu - to je dobrá letní tématika k debatě o zlepšení osobního stavu zdraví, dokonce o prevenci…

více

Recept, po kterém bude Helikobakter ve vašem žaludku jen…

4/12

Žaludeční bakterie, jako například Helicobakter pylori, jsou dnes velmi rozšířené. Jejich léčba bývá dlouhá, složitá a spojena s mnoha nepříjemnými…

více

Řepkový olej: 10 zdravotních rizik, o kterých vám v reklamě…

30/7

Zajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový, či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný…

více

Rizika hromadění vápníku v cévách

6/7

Zdánlivě nenápadná věc, jako je hromadění vápníku v cévách, může mít velmi vážné důsledky. Může být předzvěstí například infarktu myokardu.

více

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává…

16/7

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…

více

S tímto testem zjistíte, zda jsou vaše jablka pokryta…

21/4

Příroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…

více

Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou

17/3

Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Sloučenina celeru zastavuje z 87 % růst karcinomu pankreatu

23/6

Řapíkatý celer je bohatým zdrojem flavonoidu luteolinu, u kterého bylo ve studii prokázáno, že inhibuje až 87 % ze slinivkových nádorových buněk tím,…

více

Slzovka obecná - bíla perla Východu

4/11

Obilovina vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných…

více

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…

více

Srpen – termoregulace těla

7/8

Sluníčko, teplé až horké letní dny, relax, dovolené, teplé a voňavé večery, posezení s přáteli, pohyb venku, vrchol léta, tím vším by se dal popsat…

více

Sušené ovoce

14/5

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…

více

Top potraviny, které vám pomohou s hubnutím

13/7

Naostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny,…

více

Toto je jedna z nejléčivějších rostlin

8/5

... kterou všichni obcházíme. Teď ji už nenecháte jen tak v zemi! Každý den procházíme kolem této rostliny a ani nevíme, jak nám dokáže pomoci.…

více

Toto vše léčí syrová, vařená a pečená cibule

27/1

Ať už je konzumovaná syrová, v salátech nebo vařená a zakomponovaná v jídle, cibule byla odjakživa součástí naší stravy. Věděli jste však, s čím…

více

Tři tipy na zdravé ledové čaje

20/7

Dívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…

více

Třídenní půst může regenerovat celý imunitní systém

3/7

Celý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…

více

Tučné potraviny dokáží poškodit váš mozek!

18/12

Vánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…

více

Účinek kolagenu na pleť

1/12

Tolik se o něm vypráví, ale co to ten kolagen je? Dalo by se říci, že jedna z nejdůležitějších bílkovin v našem organismu. Nachází se v kostech,…

více

Únava, bolesti kloubů, potíže s tlakem. Za vším bývá jeden…

7/2

Trpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…

více

Úprava stravy při kvasinkových onemocněních

26/11

Kvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba, je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné…

více

Varování! Nikdy neohřívejte těchto 7 potravin. Mohou…

4/7

Spousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…

více

Včelí produkty pomáhají při léčbě nemocných

14/12

Včelí jed na léčbu roztroušené sklerózy, pyl na trávení, med na hojení tkáně: Rumunsko podporuje apiterapii, alternativní léčbu, jejíž kořeny sahají…

více

Velikonoční sladkosti pro děti – odměna, nebo trest?

25/3

Pokud se bude na Velikonoce pod tíhou jídla prohýbat stůl, děti se mu nebudou vyhýbat velkým obloukem. V České republice se ročně zkonzumuje…

více

Víno jako všelék: Známe jeho 5 úžasných účinků na naše tělo

14/3

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.

více

Vitamín D je skutečným elixírem života

26/5

Chrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…

více

Vláknina

31/8

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…

více

Vliv fází Měsíce na člověka

13/12

Cítíte se večer bez zvláštní příčiny popudlivější a nervóznější? Převalujete se v bezesné noci na lůžku a přemýšlíte, proč tomu tak je. Je to…

více

Voda nestačí: Jednoduchý trik, jak zbavit ovoce a zeleninu…

21/1

Ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví velmi potřebné. Obsahují množství živin, vitamínů a látek, které jinde nenajdeme. Právě proto odborníci…

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

15/12

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Zánět střeva

7/5

K zánětlivému onemocnění střev dochází takřka výlučně v těch částech světa, kde strava obsahuje hodně masa a mléčných výrobků; vzácné je toto…

více

Zapomeňte na všechny léky na cholesterol. Je zde tato…

2/8

Tuto starověkou bylinkou, kterou kvůli jejím léčivým účinkům používaly již dávné civilizace Římanů či antických Řeků.

více

Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení

14/9

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…

více

Září – čas na očistu jater a žlučníku

25/9

Září je možná nejtěžší měsíc roku. Skončila doba dovolených, ochlazuje se, děti jdou do školy, ráno je třeba vstávat a udělat hodně práce – tato…

více

Zažeňte bolest kyčlí

27/6

Kyčle jsou největším kloubem v našem těle. Jakmile začnou bolet, je dobré to nepodceňovat a začít to řešit. Podívejte se na naše cviky a dobroty,…

více

Zázračné brambory: Neuvěříte, jak velké využití mají

7/7

Brambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…

více

Zbavte se deprese pomocí přírodního doplňku stravy

2/7

Při dlouhodobém stresu, při podzimních výkyvech nálad, při nutkání se přejídat, při úzkostech a strachu, při odvykání kouření a jiným závislostem……

více

Zinek (ne)pomáhá v léčbě křečových žil

7/1

Křečové žíly a vředy dolních končetin postihují až jedno procento populace. K jejich léčbě se užívá mnoho přípravků a postupů. Jedním z nich je i…

více

Zlatý zázrak jménem hořčičný olej

17/11

Pokud jde o rostlinu hořčici setou, nejčastěji si ji spojujeme právě s výrobou stejnojmenného potravinářského produktu, ochucovadla hořčice. Málokdo…

více

Známý i neznámý vitamín C

26/3

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka…

více

Ztučnělá játra – týkají se i Vás

6/11

Je naivní myslet si, že tukovou nemoc jater mají jen starší či obézní lidé. Steatózou trpí podle statistik každý třetí člověk. Mnozí o tom ani nevědí…

více

„Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin a bylin“

27/3

Kalendářní jaro je pár dní s námi a v souvislosti s jeho příchodem se setkávám jak se skupinou lidí, kteří jaro milují a jarní paprsky sluníčka v…

více



Další články - Výživa – zdravá strava


Zdravotní problémy - Výživa – zdravá strava


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru