REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Co je dobré jíst, když trpíte atopickým ekzémem?

24/10

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.

 

Potraviny tvoří jenom jeden kamínek této skládačky, který je ale pro celkový obraz stejně důležitý jako ty ostatní.

Souvislost s potravinami je prokázána zejména v dětském věku, kdy až za třetinu všech ekzémů mohou hlavní alergeny, bílkoviny kravského mléka, vejce, pšenice, sója a z malé části také zelenina, ovoce, semena a ořechy. Už proto by se tyto potraviny do dětské stravy měly nasazovat postupně. Dobrou zprávou je, že nepříznivé reakce na spouštěcí potraviny většinou postupem času vymizí.

„V dospělé populaci přetrvává atopický ekzém zhruba u 2 až 3% populace, přičemž význam potravinových alergenů v této skupině klesá. I tak je možné si některými složkami potravy dopomoct ke zdravější kůži."

Pozor na alergii a intoleranci

V prvé řadě je nutné vyloučit potraviny, u kterých je u konkrétního pacienta prokázána souvislost s atopickým ekzémem, je na potravinu alergický nebo ji netoleruje a ekzém je projevem této reakce. Je důležité nepodstupovat tyto diety „naslepo”, protože se vystavujeme riziku nedostatku některých živin a výsledky tohoto vysazování obvykle nejsou valné. Dále je třeba se vyvarovat potravin, u kterých víme, že zhoršují projevy ekzému.

Zajistit vyváženou a pestrou stravu

Neexistuje bohužel žádná zázračná potravina, která by nás dokázala atopického ekzému jednoduše zbavit. Jedná se spíš o komplex všech látek, které se podílejí na stavbě tkání a správné funkci imunitního systému. Mezi ně rozhodně patří kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, čerstvá zelenina a ovoce, ořechy a semínka.

  • Kvalitní bílkoviny – libová masa, vejce, mléko a mléčné výrobky, sójové výrobky (pokud není na tyto potraviny alergie),
  • nenasycené mastné kyseliny (zejména omega-3 mastné kyseliny) – tuňák, losos, řepkový či lněný olej,
  • čerstvá zelenina,
  • ovoce – někdy mohou činit potíže citrusové plody nebo kiwi, častým alergenem jsou také jahody,
  • ořechy a semínka – mandle a kešú, drcené lněné semínko, dýňová a slunečnicová semínka.

Naopak zpracované potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nasycených mastných a transmastných kyselin bychom měli nechat raději v regálech.

Rozmazlete svou kůži

Vzhledem k tomu, že atopický ekzém je onemocnění kůže, je dobré se zaměřit také na vitaminy a minerální látky, které hrají na tomto poli významnou roli. Podílejí se na stavbě tkání, zajišťují celistvost kůže a chrání nás před oxidačním stresem. Jedná se o vitaminy A, C, E, D a minerální látky jako zinek, selen nebo měď. Kde tyto látky v potravě nejdeme?

  • Vitamin A – v mléčných výrobcích, mrkvi, červené paprice, meruňkách,
  • vitamin C – v černém rybízu, růžičkové kapustě, bramborech nebo brokolici,
  • vitamin E – v drceném lněném semínku, v slunečnicových semínkách, mandlích, avokádu,
  • vitamin D – v tresčích játrech, tučných rybách a doplňcích stravy,
  • zinek – v celozrnných výrobcích, mléčných výrobcích, fazolích, cizrně, kešú oříšcích, mandlích,
  • selen – také v celozrnných výrobcích, mléčných výrobcích, tuňáku, sardinkách, masu nebo para ořeších.

„Potrava je jenom jednou malou součástí při zvládání atopického ekzému."

Neméně důležitou roli hraje stres, alkohol nebo kouření. Při léčbě se tak snažte myslet na všechny faktory, které by mohly projevy zhoršit, ale naopak i zlepšit. Pokud je vše v rovnováze, lépe se pak tolerují i různorodé potraviny.

 

Zdroj: https://www.pravdyoatopii.cz

 


Další články

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je vždy…

7/1

Sukně vždy bývala nezaměnitelnou součástí oděvu žen. Teprve poslední desetiletí změnily mnoha tisíciletou tradici. Sukně z nás žen dělají ženy.…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru