REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Prosinec – tlusté střevo

4/12

Prosinec je pro všechny z nás obdobím předvánoční atmosféry, kdy jsme čím dál více napojení na svoje nitro. Konec roku je takovým zvláštním až spirituálním časem, zhodnocujeme celý uplynulý rok a těšíme se, co nám ten nastávající přinese. Podle čínské medicíny je v prosinci nejvíce ohroženo tlusté střevo, které je stejně jako plíce elementemkovu. Z fyzického hlediska, je zakončením našeho trávicího systému a stará se o odvádění „odpadů“ z těla. Je tedy na místě, aby bylo neustále čisté a správně fungovalo. Z hlediska psychiky je tlusté střevo místem našeho podvědomí, našich nejhlubších obav, strachů a stinných stránek.

Jak se projevuje oslabení tlustého střeva?

Oslabení se nejprve projevuje zejména zácpou, průjmem nebo kručením ve střevech. Posléze se může přidat i oslabení imunity (tlusté střevo je největším orgánem naší imunity, již naši předci říkali, že imunita sídlí právě ve střevech, je to až 70 %). Jelikož tlusté střevo souvisí se sliznicemi v těle, jeho oslabení je projevuje také ve formě častých rým, viróz nebo i krvácením z nosu.

Tlusté střevo je zmenšeninou našeho těla, je to soustava, která stimuluje celý organismus. Každý úsek stimuluje určitý orgán a proto, když je některý z úseků tlustého střeva zanesen, odrazí se to ve funkčnosti daného orgánu a dochází ke vzniku onemocnění.

Tlusté střevo předává skrze svoji stěnu látky do těla. Čisté a zdravé střevo předává vitamíny, vodu a soli do krve a vyživuje náš organismus. Funguje to tak i se zaneseným střevem, do těla se pak dostávají látky, které nás oslabují. Veškeré nečistoty jsou poté odváděné kůží ve formě ekzémů nebo různých pupínků a akné.

V neposlední řadě je projevem i častá únava, podvýživa organismu (a to i u osob obézních), bolesti hlavy, migrény, bolesti v oblasti bederní páteře nebo opary na dolním rtu.

Jak se dostat do rovnováhy?

Nejúčinnější je detoxikace tlustého střeva, ať už v podobě tzv. Klystýrů (výplachů střev), které mají svůj základ již po tisíciletí ve všech kulturách, tak i ve formě pravidelných půstů (kdy pijeme pouze vodu) nebo odlehčovacích dní (kdy jíme třeba jen ovoce, rýži nebo pijeme pouze čerstvé ovocné/zeleninové šťávy).

Je také velice důležité zaměřit se na naši psychiku. Začít si být sami sebe vědomí. Vnímat naše potřeby a naplňovat je v našich životech. Hledat odpovědi sami v sobě, místo „tam“ venku. Mnohdy jsou právě informace a normy zvenčí příčinou toho, že máme pocit, že selháváme (a selhávají i naše střeva). Tlusté střevo je naší temnou stránkou a je potřeba ho prosvítit světlem naší duše. Je potřeba vzít odpovědnost sami za sebe do svých rukou.

Jaké potraviny nám pomohou posílit tlusté střevo?

Nejdůležitější pro fungování zdravého střeva je dostatek vlákniny, zeleniny, ovoce a vody. Zlatým pravidlem je nekombinovat velké množství surovin v jednom jídle a udržovat dostatečnou pauzu mezi jídly. Pokud tomu tak není, potrava ve střevech zahnívá, jsme nafouknutí, unavení, je nám těžko a trpíme nadýmáním.

Z obilovin je vhodná rýže, rýžové otruby, oves nebo pohanka. Z luštěnin je vhodná černá čočka a žluté sójové boby. Důležitá je i zelenina jako je česnek, který je od pradávna používán jako vypuzovač střevních parazitů, cibule, pórek, zázvor, černá ředkev, kysané zelí nebo růžičková kapusta. Z ovoce jablka, hrušky, kaki, kokosový ořech a fíky. Vhodné jsou téměř všechny druhy ryb (v tomto období připravujeme se zahřívajícím kořením) a tučnější masa, jako je vepřové.

Vhodné jsou také vlašské ořechy (pozor na množství, jsou hůře tráveny), jedlé kaštany, med či usušené lesní houby. Z bylinek, které podporují trávení, doporučujme zejména kmín, fenykl, anýz a zahřeje nás i muškátový oříšek (ve větším množství působí jako opiát, pozor tedy i tady na jeho množství). Dále je výborný plicník lékařský, který je doporučován na uklidnění střev při průjmech, stejně tak jako skořice. Mléčné výrobky až do jara vypouštíme, vnáší do těla chlad a zahleňují nás. Obzvláště, pokud máme zanesená střeva.

Pro podporu peristaltiky střev můžeme vyzkoušet indickou vlákninu tzv. Psyllium nebo zelený jíl.

 

Zdroj: http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2013/11/26/prosinec-tluste-strevo

         

 

         

 

 


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru