REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a jiné zdraví prospěšné látky.

 

Konzumace ořechů se doporučuje při dietách, ale i na rekonvalescenci při kardiovaskulárních chorobách, při zvýšeném cholesterolu či při cukrovce.

Všechny tyto benefity jsou výborné, ale vědci dokázali, že před konzumací je důležitá samotná aktivace ořechů a semen, která ještě podtrhne jejich pozitivní účinky a umožní tělu semena lépe strávit. Jejich chuť se přitom vůbec nemění. Naopak chutnají mnohem lépe.

Aktivace neboli namáčení

Co to tedy ta aktivace semen a ořechů vlastně je? Jde o zcela jednoduché namáčení ořechů a semen předtím, než je zkonzumujete. Potřebujete přitom jen obyčejnou vodu, nic víc. Ořechy párkrát propláchněte a potom je namočte do misky s vodou. Dejte si pozor na to, jak dlouho, jaký druh ořechů třeba namáčet. Při namáčení je dobré vodu po 3 až 4 hodinách vyměnit.

Každý ořech je jiný

Každý ořech a semeno se liší svou konzistencí i velikostí. Zatímco mandle musíte namáčet déle, kešu tak dlouhou aktivaci nepotřebují. Pomůže vám tento jednoduchý návod:

  • Lískové ořechy, piniové oříšky pekanové a vlašské ořechy a arašídy namáčejte 7 až 12 hodin
  • Kešu oříšky namáčejte 3 - 6 hodin
  • Mandle namáčejte 12 - 14 hodin
  • Slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7 - 10 hodin

Máčet či nemáčet?

Ořechy i semínka můžeme namáčet všechna, ale je třeba pamatovat, že například lněná a chia semínka při namáčení gelovatí a pak je jejich zpracovávání složitější. 

Namáčená semena a ořechy ale vždy chutnají o moc lépe a živiny v nich obsažené tělo lépe absorbuje. Uvolňují se v nich enzymy. A třeba vlašské ořechy staré i několik měsíců, pokud je skladujete tak, aby nežlukly, chutnají po namočení, jako byste je zrovna utrhli ze stromu. 

 

Autor: Monika Moorová

Zdroj: http://styl.denikplus.cz/zdravi/327-proc-je-dulezite-namacet-orechy-presvedcte-se-sami.html


Další články

Příznaky ucpaného lymfatického systému a 10 způsobů jak ho…

17/9

Naše zdraví je výrazně ovlivněno tím, jak účinně dokáže tělo odstraňovat toxiny. K tomuto účelu slouží mnohé orgány, systémy a žlázy, pro které je…

více

Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení

14/9

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…

více

Pár dobrých důvodů, proč pít vlažnou vodu

12/9

Ideální start do nového dne? Obyčejná, čistá, pramenitá voda. Ještě lépe vlažná a úplně nejlépe s citronem a špetkou skořice...

více

Kustovnice čínská – tajemství dlouhověkosti

9/9

Kustovnice čínská (lycium chinense) se v čínské medicíně používá již velmi dlouho. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok,…

více

Potravinové doplňky stravy na podzim

7/9

Rady imunoložky a homeopatky MUDr. Ziny Kaucké z Homeopatické kliniky na Praze 6...

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru