REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zánět střeva

7/5

K zánětlivému onemocnění střev dochází takřka výlučně v těch částech světa, kde strava obsahuje hodně masa a mléčných výrobků; vzácné je toto onemocnění naopak v zemích, kde se lidé živí prakticky vegetariánskou stravou založenou v první řadě na konzumaci škrobů (komplexních uhlohydrátů).

Přepokládá se, že příčinou těchto onemocnění jsou silné (někdy až alergické) reakce na určitá těžká (tučná) jídla. V některých rodinách dochází ke zvýšenému výskytu těchto onemocnění, to souvisí s faktem, že přebíráme jídelní návyky od svých rodičů. Např. Židé jsou známí svou náchylností k chorobám typickým pro bohaté země. Jsou na čele žebříčku výskytu obou typů zánětlivého onemocnění střev, zřejmě právě v důsledku konzumace tučných jídel.

Chceme-li dosáhnout znatelného a trvalého zlepšení, je třeba natrvalo změnit obsah střev

U mnoha pacientů přineslo snížení počtu záchvatů a zmírnění projevů nemoci prosté zvýšení obsahu vlákniny ve stravě. Strava založená na vysokém obsahu komplexních uhlohydrátů (která již ze své podstaty obsahuje hodně vlákniny) je v tomto ohledu nejúčinnější.

Dalším krokem při účinné léčbě je vyhýbat se potravinám, které nejčastěji působí alergie, mléčným produktům, vajíčkům, čokoládě, pšenici, citrusovým plodům; plus tukům všeho druhu. Nepomůže-li tento přístup, posledním krokem k určení problematické potraviny je eliminační dieta.

Důležitá studie byla vypracována na skupině pacientů s Crohnovou chorobou

Na skupině pacientů s Crohnovou chorobou, kteří trpěli po mnoho let těžkým průjmem (dvacet a více stolic denně). Pacienti přešli ze stravy s vysokým obsahem tuku na stravu s nízkým obsahem tuku. To přineslo během dvou či tří dnů úlevu od častých vodnatých stolic. U většiny pacientů poté docházelo k tvorbě pevné stolice, když znovu nezařadili do své stravy žádné živočišné ani rostlinné tuky.

Člověk se zdravým a funkčním tenkým střevem reabsorbuje žluč z jater v poslední části tenkého střeva, která se nazývá ileum. U pacientů s Crohnovou chorobou je tato část střeva často poškozena a nedokáže žluč vstřebat. Žluč pak protéká dále do tlustého střeva, kde způsobuje podráždění, výtok slizu a vody. U těchto pacientů přináší okamžitý prospěch snížení produkce žlučových kyselin v játrech, ke kterému dojde v důsledku nižšího množství tuku ve stravě. Navíc vláknina nacházející se v rostlinné stravě váže a neutralizuje mnohé žlučové kyseliny a absorbuje volnou vodu, která se ve stolici nachází.

Podobně dramatický je prospěch pro pacienty trpící ulcerózní kolitidou (vředovým zánětem tlustého střeva)

Pacienti trpící ulcerózní kolitidou i při tomto onemocnění přináší dietní přístup úspěch. U velkého množství pacientů došlo ke zlepšení jejich stavu; mnozí byli z této vážné nemoci zcela vyléčení pouhým vyloučením mléka (mléčné bílkoviny) ze své stravy. Jiní badatelé se zabývali tímto problémem z širší perspektivy vyloučení mnoha možných potravinových alergenů ze stravy, a dosáhli rovněž vynikajících výsledků (bez negativních vedlejších účinků).

Dalším důležitým důvodem ke změně jídelníčku osoby trpící zánětlivým onemocněním střev je skutečnost, že strava s vysokým obsahem tuku a cholesterolu a s nízkým obsahem vlákniny zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. U lidí se zánětlivým onemocněním střev je toto riziko vyšší než u průměrného člověka, který má to štěstí, že jeho střevní trakt je v pořádku.

Pro pacienta s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, který denně trpí bolestmi a průjmem, není obvykle přechod na jednoduchý jídelníček velkým problémem, tím spíše, když trest za občasnou dietní chybu (či případné podlehnutí pokušení "tučné minulosti"), je okamžitě tak zřejmý.

Moje doporučení: Pacienti, kteří jsou vážně nemocni, musí někdy přejít na velmi prostou stravu doplněnou několika málo léky, než se jejich střeva uklidní. Jakmile může pacient jíst bez problémů normální potraviny, měl by začít se stravou založenou na škrobech (komplexních uhlohydrátech), a to zpočátku bez pšenice a citrusového ovoce (tyto dva druhy potravin lze zařadit později). V úporných případech může být nutné použít eliminační dietu.

 

Z knihy Johna McDougalla "The Dougall Program"

Zdroj: https://www.magazinzdravi.cz/zanet-streva


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru