REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdravotní problémy

Koenzym Q a vitamín E

Vitamín E a koenzym Q10

jsou nejsilnější antioxidanty rozpustné v tucích, které se v našem těle vyskytují. Díky svému antioxidačnímu působení v těle neutralizují volné radikály, zajišťují správnou funkci buněk a dostatek energie. Tak pomáhají přecházet uspávání cév a tkání a podporují správnou cirkulaci krve v oběhovém systému.

 

Vitamin E

Zdravotní benefity

Hlavní role vitaminu E v těle je, jak již bylo řečeno, antioxidační, čili chrání buňky a tkáně před účinky volných kyslíkatých radikálů, zejména při zánětu nebo poranění tkáně. Kyslíkaté radikály v těle vznikají během nejrůznějších procesů, zároveň je přijímáme ze znečištěného ovzduší, stravou, léky či nevhodnou kosmetikou.

Tím, že vitamin E neutralizuje nebezpečné kyslíkaté radikály ztrácí svoji schopnost dál fungovat jako antioxidant, tuto schopnost mu navrací vitamin C či koenzym Q10, které obnovují jeho funkci. Z toho důvodu  je dobré při užívání doplňků s vitaminem E myslet i na vyšší příjem těchto dvou látek.

 

Většina dalších zdravotních benefitů vychází právě z antioxidační funkce. Vitamin E:

-       pomáhá předcházet vzniku šedého zákalu,

-       stimuluje imunitu především u starších osob,

-       zmírňuje rozvoj Alzheimerovy choroby a pomáhá přecházet vzniku stařecké demence,

-       snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny (např. rakovina vaječníku a prsou),

-       poskytuje úlevu při revmatoidní artritidě,

-       podporuje mužskou plodnost,

-       u pacientů s cukrovkou pomáhá omezit výskyt kardiovaskulárních onemocnění,

-       chrání kůži (obnovuje poškozené buňky a chrání přes spálením od sluníčka).

 

Zdaleka nejdůležitější je ale jeho funkce kardioprotektivní, omezuje vznik aterosklerotického plaku a zánětů, což jsou hlavní faktory, které mají na svědomí vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Dostatečně vysoký příjem vitaminu E:

-       snižuje riziko vzniku infarktu,

-       zmírňuje koronární ateriosklerózu,

-       snižuje riziko výskytu anginy pectoris u kuřáků,

-       při správném dávkování pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku,

-       obecně snižuje úmrtnost způsobenou kardiovaskulárními onemocněními.

 

Zdroje v potravě

  • Za studena lisované oleje (slunečnicový, světlicový, olivový)
  • Avokádo
  • Lískové ořechy a mandle
  • Špenát, kapusta a sladké brambory

 

 

Koenzym Q 10

Koenzym Q10 patří mezi v tucích rozpustné látky, někdy se také označuje jako ubiquinol. Ačkoli si ho naše tělo umí samo vyrobit, je k tomu potřeba mnoha reakcí a přítomnost dalších vitamínu (například vitamíny skupiny B a vitamín C), proto se doporučuje jeho užívání ve formě doplňku.

 

Zdravotní benefity

Jak už jsme napsaly, působí především jako antioxidant, čímž pomáhá v těle odbourávat volné radikály, které ničí buňky, způsobují stárnutí organismu a mnohé (především civilizační) onemocnění. Jeho další silnou stránkou je obnova antioxidačního působení vitamínu E a to, že zpomaluje příznaky stárnutí.

 

Je kardioprotektivní, pomáhá předcházet mnoha kardiovaskulárním onemocněním tím, že zamezuje vzniku aterosklerózy a snižuje množství špatného cholesterolu v krvi a lehce zvyšuje množství HDL. Používá se i před operacemi kardiovaskulárního systému, kde napomáhá rychlejší regeneraci organismu.

 

Studie, kdy pacientům s vysokým krevním tlakem byl podáván koenzym Q10 ukazují, že po 1 – 3 měsících podávání dochází ke snížení jak systolického, tak diastolického krevního tlaku.

Díky svému antioxidačnímu a protizánětlivému působení Q10 stimuluje imunitu v našem těle.

Jeho neuroprotektivní působení vychází z toho, že řada onemocnění (Alzheimer, Parkinson,…) je způsobena oxidativním stresem, který ničí nervové buňky a pacienti mají obecně nízké hladiny Q10 v organismu.

Jelikož Q10 pomáhá předcházet stárnutí buněk (čím starší buňka, tím méně Q10) a pomáhá produkovat buněčnou energii, má se za to, že používání doplňků s obsahem koenzymu Q10 zpomaluje rozvoj těchto onemocnění.

 

Dále pomáhá například předcházet preeklapsii v těhotenství, používá se jako prevence vznikumigrén, podporuje i mužskou plodnost.

Zdroje v potravě

  • Maso (hlavně hovězí vnitřnosti) a ryby (makrela, pstruh)
  • Vařená brokolice a květák
  • Ořechy, špenát a sója

 

Dna je typem artritidy (zánětem kloubů) a vyznačuje se zvýšenými hodnotami kyseliny močové v krvi. Krystalky kyseliny močové se ukládají v kloubech, šlachách, ledvinách a způsobují zánět a poničení tkání. Dna se pokládá za metabolickou poruchu. Její příčina je často neznámá. Tedy ve většině případů. K ataku dny může dojít dietní chybou a to kvůli nadměrné konzumaci alkoholu a masa (hlavně vnitřností). Muži trpí dnou častěji než ženy.

Dnu dělíme do dvou základních kategorií – primární a sekundární.

Primární dnou trpí cca 90 % postižených. Ve většině případů se jedná genetickou predispozici a idiopatický původ (bez známé příčiny). Vysoké hodnoty kyseliny močové v krvi jsou (logicky) způsobeny zvýšenou syntézou kyseliny močové (většina případů), sníženou schopností kyselinu močovou vyloučit a nebo jejich kombinací. Za tyto problémy může třeba genetický defekt a nebo snížená či zvýšená aktivita určitých enzymů, které jsou v metabolismu kyseliny močové důležité.

Sekundární dna, kterou představuje zbylých 10 %, má druhotně zvýšené hodnoty kyseliny močové z důvodu jiné nemoci (například nadměrného rozkládání buněk, onemocnění ledvin). Používání diuretik nebo aspirinu také snižuje vylučování kyseliny močové a může vést k ataku.

Ať je to tak či tak, následující pravidla Vám pomohou udržet hladiny kyseliny močové v bezpečných mezích.

 

Na co si dávat pozor ve stravě 

  1. Alkohol – alkohol zvyšuje tvorbu urátů a zhoršuje exkreci kyseliny močové ledvinami. U některých osob stačí k zastavení ataků úplná abstinence bez jiné intervence.
  2. Strava s nízkým obsahem purinů – strava s nízkým obsahem purinů snižuje metabolický stres. Potraviny na puriny bohaté jako jsou vnitřnosti, červené maso, mořské plody, kvasnice, sardinky, makrely a ančovičky nahraďte drůbežím masem, luštěninou nebo rybou.
  3. Snížení nadváhy, zvýšení pH – nadváha je spojená s častějšími ataky dny. Snížení nadváhy snižuje kyselinu močovou v séru u osob s nadváhou. Strava by měla být bohatá na vlákninu a alkalické potraviny, hlavně zeleninu.
  4. Sacharidy, tuky, bílkoviny – jednoduché cukry a saturované (živočišné) tuky zvyšují tvorbu kyseliny močové. Vyhněte se také nadměrné konzumaci bílkovin a to nad 0.8g/kg váhy/denně.
  5. Hydratace – dostatečný přísun tekutin udržuje sníženou koncentraci kyseliny močové v moči
  6. Toxicita těžkými kovy – sekundární typ dny může být způsoben mj. toxicitou olova. Oxid olovnatý je nedílnou součástí křišťálového skla. Pokud je portské víno skladováno v křišťálových nádobách, olovo se do vína louhuje. Čím déle je portské víno v křišťálové nádobě, tím vyšší obsah olova.

.

Jaké doplňky jsou vhodné?

  • EPA neboli kyselina eikosapentaenová – součást rybího tuku (omega 3) je silně protizánětlivá
  • vitamin E – potlačuje tvorbu zánětlivých leukotrienů, působí jako antioxidant
  • kyselina listová inhibuje xantin oxidázu, enzym, který syntetizuje kyselinu močovou
  • třešně, borůvky a jiné tmavé bobule jsou skvělou funkční potravinou obsahující anthocyaniny, silné antioxidační flavonoidy
  • 250 gr čerstvých nebo nakládaných třešní (bez cukru!) snižuje tvorbu kyseliny močové a zabraňuje atakům dny
  • Porce ananasu několikrát týdně mezi jídly obsahuje cenný bromelain, protizánětlivý enzym, který pomáhá chránit proti atakům dny
  • Bylina známá jako ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens) působí protizánětlivě, snižuje bolestivost kloubů a působí na snižování kyseliny močové v krvi.

 

zdroj:

web healthjam.cz/

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace




Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru