REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Rutin, cholin, bílkoviny získáte z bezlepkové pohanky

22/10

Pohanka k nám doputovala z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan a za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem přivezli. Jde o pohanku, zázračnou bezlepkovou potravinu, která nyní zažívá svůj návrat do síně slávy. A to zaslouženě.

 

Jak to, že je řazena mezi obiloviny a zároveň je bezlepková? Botanicky je totiž spřízněna se šťovíkem a rebarborou, jde tedy o kvetoucí rostlinu, a ne zrna. Její semena jsou ale moučnatá a tak se využívají k výrobě mouky, což je důvod zařazení mezi obiloviny.

Pohanka je známá jako významný zdroj rutinu, který má pozitivní vliv na problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Doporučuje se jíst spolu se syrovou zeleninou. Vitamín C totiž účinek rutinu znásobuje a dohromady tak snižují riziko infarktu, trombózy i mozkové mrtvice.

Další významnou složkou pohanky je vitamín cholin. Ten napomáhá regeneraci jaterních buněk (například po nemoci či při poškození alkoholem) a zároveň působí na odbourování tuku v játrech.

Pohanka je náležitou potravinou i pro ty, kteří se vyhýbají masu, a to díky plnohodnotné bílkovině podobné té živočišné (vhodný poměr aminokyselin lyzin, metionin a triptofan).

Lehce specifická oříšková chuť je důvodem, proč se jí někteří vyhýbají. „Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech.

Pohanková krupice je složkou v mnoha receptech, jako jsou granola, sušenky, koláče, krekry a další výrobky podobné pečivu. Pohanka je také primární složkou japonských soba nudlí, které jsou vyrobeny z mouky pohanky a jsou přirozeně bezlepkové.“ radí Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

 

Zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz  http://www.coopclub.cz


Další články

Velikonoční hodování

19/4

Vajíčka,  mazanec, beránek i nádivky patří k Velikonočním svátkům stejně jako třeba pomlázka. Tradičních velikonočních jídel je ale mnohem víc.

více

Jarní detox. Zbavte tělo toxinů

18/4

Dlouhé zimní období nám přineslo po delší době radost z dostatku sněhu. Dlouhá zima s sebou také přinesla větší výskyt respiračních a virových…

více

Jak masírování bodu mezi obočím navždy změní vaše tělo

15/4

V dnešním článku vám ukážeme jednu masážní techniku pocházející z akupresury, která je nadmíru jednoduchá a zároveň velmi efektivní.

více

Pánové, chcete mít děti? Nekuřte marihuanu, tvrdí výzkum

12/4

Vědci zjistili, že muži, kteří pravidelně kouřili marihuanu, měli sníženou kvalitu spermií, a to i přes to, že s jointy přestali třeba už před…

více

Šedý zákal

10/4

Toto oční onemocnění je nejčastěji způsobené stárnutím, přesné příčiny jeho vzniku však dosud nikdo neobjasnil. Naštěstí se dnes dá šedý zákal…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru