REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.

 

Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli (chemicky chlorid sodný). Vyskytuje se i v jiných sloučneninách - mléčnan sodný (součást intravenózní výživy), fosforečnan trisodný (projímadlo, existující v zahraničí na lékařský předpis ) či hydrogenuhličitan sodný (obsažen v antacidech, lécích proti překyselení žaludku).

Sodík je přítomen ve všech potravinách

Sodík je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Jednoznačné denní množství sodíku není stanoveno, doporučení lékařů se pohybují mezi 1 až 3 gramy denně. Pro srovnání, jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Většina diet obsahuje množství sodíku překračující denní spotřebu. V oblastech s mírným podnebím je zvýšená potřeba sodíku ojedinělá a to i v případě máloslané diety. Kdežto v tropických oblastech může zvýšený příjem sodíku chrání před přehřátím, které je způsobeno sníženou hladinou sodíku danou pocením. Sodík se podává i při ztrátách způsobených dlouhodobými průjmy a zvracením hlavně u dětí a také při nedostatku způsobeného některými poruchami ledvin, užíváním diuretik nebo silným krvácením.

Nedostatek sodíku

Nedostatek sodíku způsobený dietou se projevuje ojediněle. Obyčejně vzniká z nedostatku, který je způsoben již zmíněnými průjmy, zvracením či silným pocením. Zpočátku se projevuje letargií, svalovými křečemi či závratěmi. V těžších případech se projevuje zmateností, mdlobami a palpitacemi. Nadměrný příjem sodíku je dávan do souvislostí se zvýšením krevního tlaku. U těchto pacientů může zvýšit riziko srdečního záchvatu a poškození ledvin. Dalšími nežádoucími účinky jsou nadměrné zadržování tekutin způsobující závratě a otoky končetin i tváře. Vysoké dákvy (i kuchyňské soli) mohou způsobit kóma a být smrtelné.

 

Autor: PharmDr.Tomáš Arndt

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz  http://www.magazinzdravi.cz


Další články

Česko sežehnou tropy. 5 praktických rad, jak přežít vedro…

26/6

Tropy nás poslední dny provází ulicemi a horko začíná být nesnesitelné nejen při čekání na tramvaj nebo autobus či přímo uvnitř městské hromadné…

více

Nerovnováha estrogenu a progestronu, jak si pomoci

24/6

Nevyvážená hladina estrogenu způsobuje řadu zdravotních nepříjemností, co s tím?

více

Kila navíc kvůli zadržené vodě? 6 rad, jak se s ní vypořádat

21/6

Vy jste voda. Vaše tělo je zhruba z 60 procent tvořeno nejdůležitější živinou ze všech – a je to dobře. Nicméně všeho moc škodí. Nadbytek vody v…

více

Nová studie zjistila, že káva a alkohol jsou pravděpodobně…

19/6

Kdo potřebuje studnici mládí, když má kávu a alkohol? Všichni chceme prožít šťastný život a žít tak dlouho, jak se jen dá.

více

Na pejsky v létě čeká spousta nástrah. Na co si dát…

17/6

Majitelé psů by měli v létě dávat pozor na kaluže i zkažené jídlo. Léto už klepe na dveře a s horkým počasím mohou majitelé psů řešit hned několik…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru