REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Civilizační, psychologické a jiné nemoci

Celiakie

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Léky

Léčivý přípravek má prokazatelné a opakovatelné léčivé účinky. Je zákonem definován jako látka či kombinace látek, kterou lze použít u lidí nebo podat lidem za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy, případně jako látka či kombinace látek prezentovaná s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí.

Homeopatika

Homeopatika jsou u nás registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako volně prodejné léčivé přípravky – léky.

Doplňky stravy

Doplněk stravy je zákonem definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

S tím souvisejí i zvláštní pravidla pro označování doplňků stravy – je výslovně zakázáno přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti prevence, léčby či vyléčení lidských onemocnění, nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Reklama na doplněk stravy pak nesmí uvádět v omyl přisuzováním vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, nebo takové vlastnosti třeba jen naznačovat.

Pokud odborník doporučí zákazníkovi doplněk stravy jako léčivo (nebo místo něj), resp. nepřípustně prezentuje jeho léčivý efekt, zakládá to u něj podle okolností vznik řady odpovědností – z těch nejvýznamnějších zmiňme alespoň následující…

V prvé řadě takové jednání může naplnit skutkovou podstatu řady deliktů typu nekalé soutěže, které jsou upraveny v obchodním zákoníku (klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, ohrožování zdraví spotřebitelů), přičemž zajímavostí je, že zde může žalovat nejen zákazník, ale i konkurenční lékárna, a v některých případech rovněž sdružení na ochranu spotřebitelů či podnikatelů. Pokud by takový delikt nekalé soutěže byl závažný (např. co do způsobené škody), může mít i rozměr trestněprávní (trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže). Vznikne-li v důsledku takového protiprávního jednání škoda, zakládá to samozřejmě též odpovědnost za škodu. Apod.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny 44, 1. 11. 2010, 29. právní poradna – JUDr. Jan Vondráček, advokát, Praha

 


Doplňky stravy připravujeme

Připravujeme pro Vás seznam doplňků stravy, které by Vám mohli prospět


Celiakie je onemocnění, kdy v důsledku chronické zánětlivé reakci na lepek dochází v tenkém střevě k poškození střevních klků, je narušena schopnost organismu vstřebávat životně důležité živiny. Nevstřebané živiny odcházejí stolicí, tělo začíná strádat a celiakie propuká.

Lepek je souhrnný název pro kratší bílkovinné štěpy obsažené v obilninách: v pšenici, kde je gliadin, i v žitě (secalin), ječmenu (hordein) a ovsu (avenin). U lidí s dědičnou dispozicí vyvolávají onemocnění celiakie neboli celiakální sprue.

K propuknutí celiakie jsou nutné oba faktory– lepek i genetická změna. U dospělých se často na přecitlivělost na lepek nemyslí a všechny potíže se svalují na stres, psychické potíže nebo funkční poruchy zažívacího traktu.

Typický vzhled celiatika

  • světlé jemné vlasy, které po dlouhém skrytém strádání mohou být už i šedivé,
  • bledá kůže,
  • pihy,
  • temné kruhy pod očima,
  • u dětí vyduté bříško,
  • na krku, loktech, kolenou, zádech i jinde výsev svědivých pupínků – tzv. herpetiformní dermatitida,
  • únava,
  • trávicí těžkosti.

Takoví lidé by měli nasměrovat svou pozornost k celiakii a poradit se s lékařem.

Ve střevních klcích přebývá vedle jiných enzymů i enzym laktáza, štěpící mléčný cukr – laktózu. Laktáza je velmi citlivá a v případě zánětu nebo rozmnožení bakterií mizí ze střeva jako první. Proto většina celiatiků nesnáší čerstvé mléko. Kvašené mléčné produkty jako jogurty, zakysaná smetana nebo podmáslí mají mléčný cukr z větší části spotřebovaný bakteriemi v procesu kvašení, a tak jsou snášeny podstatně lépe.

Vážným problémem se stává porucha vstřebávání a ztráta vitamínů, minerálních látek a kalorií, která způsobuje podvýživu i navzdory jejich dostatečnému příjmu v potravě. Narušené trávení může způsobit i potravní alergie. Problémy jsou zhoršovány doprovodnými průjmy.

Mezi další příznaky patří zvracení, otoky v oblasti břišní, chudokrevnost, objemná řídká stolice s nažloutlým zabarvením a nezvyklým zápachem, deprese, únava, bolesti kloubů a kostí.

U dětí se může projevit ztráta chuti k jídlu, plynatost, bolestivé střevní pohyby, zpomalení růstu, zvracení, intenzivní pálivý pocit na kůži a červená, svědivá vyrážka, zvaná herpetiformní dermatitida. V dutině ústní se mohou vyskytovat vředy.

 

Pokračujte čtením článku v sekci příznaky

Příznaky celiakie:

  • průjem či naopak zácpa,
  • bolestí břicha,
  • úporná plynatost,
  • vyduté bříško u dětí,
  • únava,
  • nesnášenlivost čerstvého mléka a mléčných výrobků,
  • ostatní příznaky plynou ze špatného vstřebávání živin, vitamínů a minerálů zdevastovanými střevními klky…
    • anémiez nedostatku železa – když dítě využije každou možnost ke kousání a hltání kostek ledu, může jít o příznak nedostatku železa důležitého pro červené krvinky přenášející kyslík. Při jeho nedostatku se tkáně dusí. Dásně, rty a všechny sliznice jsou bledé, namodralá je nejenom oční duhovka, ale i její okolí; únava, ospalost,
    • nedostatek vápníku vede k osteoporóze – úbytku kostní hmoty, ztrátě zubní skloviny,
    • poruchy srdečního rytmu,
    • svalová bolest,
    • zvýšená nervosvalová dráždivost,
    • tendencí ke křečím,
  • kůže – bledá a suchá,
  • časté pálení kůže,
  • svědění,
  • chronická kopřivka,
  • otoky,
  • temné kruhy pod očima,
  • psychické potíže (organismu chybí kyslík a základní živiny, pacient má průjem, svědí ho kůže),
  • poruchy koncentrace, mrzutost a podrážděnost mohou nesprávně nasměrovat člověka k psychologovi nebo psychiatrovi namísto ke gastroenterologovi.

Pokud máte tyto příznaky, jděte na vyšetření k lékaři – vedle vyšetření protilátek v krvi provede i endoskopické vyšetření sliznice žaludku a začátku tenkého střeva a odebere velmi malý kousek tkáně na mikroskopické vyšetření.

Pokud celikaie zůstává neléčena a není dodržována přísná dieta s vynecháním lepku, může mít velice závažný i život ohrožující průběh.

 

Pokračujte čtením článku v sekci upozornění

Upozornění:

Upozorňujeme, že obsah těchto stránek má informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře.

Tyto stránky nenahrazují návštěvu lékaře – slouží k akutní pomoci a samoléčbě běžných a některých dlouhodobých zdravotních problémů - podle definovaných obecných pravidel samoléčby a sebepéče (vydaných zdravotníky EU a AESGP - pravidel uvedených v tomto projektu).  Doporučujeme čtenáři těchto stránek, aby v případě komplikací konzultoval svůj léčebný postup  a zdravotní stav s lékařem či lékárníkem.

Vždy si léky vybírejte s ohledem na věk, hmotnost nemocného a jeho celkový zdravotní stav:

  • Vycházejte z jeho (všech) nemocí a léků, které na ně již užívá – možné vzájemné  interakce.
  • Vždy dodržujte jejich dávkování doporučené zdravotníky nebo výrobci léků – nepřekračovat je.  Tablety užívat s jídlem nebo po něm podle jejich doporučení. Léčbu předčasně nepřerušovat.
  • Pozorně si přečtěte příbalový leták  nového léku, než ho začnete užívat.
  • Zkontrolujte si vždy vše co pravidelně (často) užíváte  - léky, doplňky stravy, potraviny, byliny, čaje apod. Např. většina např. citrusových plodů, nebo třeba třezalkový čaj, nebo, pepř, či kurkuma mění účinnost některých léčiv.
    1. Berete-li jen 3 léky, dají se interakce najít z jejich příbalových letáků.
    2. Ale užíváte-li  více než 5 léků,  měli byste si vždy kontrolovat jestli na sebe nereagují negativně - již velmi pravděpodobné. 
    3. Prostudujte si jejich příbalové informace a vypište je do „on-linové „ poradny  www.znamsveleky.cz. - bezplatné anonymní linky. Po zadání názvů svých léků dostanete do 2 dnů zpět e-mailem odpověď. Nemáte-li internet, vypište si celé názvy vašich léků, než půjdete k lékaři či do lékárny a odborníci za vás jejich interakce  zjistí.
    4. Nemocní  by zde měli dostat  nejen informace o nevhodných kombinacích léků, ale i doporučení jaké bylinky, nápoje či jídlo spolu s předepsanými léky by neměli užívat.
    5. Některé kombinace nejsou  nebezpečné – stačí když lékař změní jejich dávkování nebo navrhne jiný časový odstup jejich užívání.
    6. Nepřestávejte sami od sebe brát předepsané léky nebo neměňte jejich dávkování, ale zajděte (s e-mailovou odpovědí) za lékařem, který vám je předepsal na konzultaci.
  • Nikdy nepodávejte při horečce dítěti do 12 let přípravky s kyselinou acetylsalicylovou – ASA (jako je  Acylpyrin, Aspirin apod.) - zvýšené riziko vzniku Reyova syndromu.
  • Nekombinujte např. více léků s obsahem paracetamolu (jako např. Coldrex a Paralen), ani  při jejich užívání nepijte alkohol - může dojít k poškození jater.

Zvláštní pozornost podobně věnujte nemocným – poraďte se s lékařem/lékárníkem

    • v těhotenství a období kojení
    • u malých dětí a kojenců
    • u dlouhodobě nemocných lidí s oslabeným organizmem

Pokud problémy neustupují při samoléčbě, či dochází ke zhoršení stavu či komplikacím - navštivte lékaře.

Srdečně cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka a rakovina patří, u nás mezi nejčastější příčiny úmrtí obyvatelstva. 

Proto nadváha a obezita, přecházení „banálních“ nemocí a „nezájem“ o své zdraví představují závažný zdravotní problém, který byste měli – ve spolupráci s lékaři včas aktivně řešit.

Samotný výběr vhodného léku nebývá úplným řešením zdravotního problémuMožnosti farmakologické léčby jsou často omezené, nevyřeší onemocnění, jako takové a často nepomohou tolik jako váš zdravý a aktivní způsob života - spojený s racionální léčbou.

Svůj zdravotní stav můžete sami výrazně ovlivnit vaším osobním a aktivním přístupem - změnou svého životního stylu: 

  • aktivnější péčí o své zdraví a tělo – zdravotní stav i vzhled
  • racionální stravou - 5x denně malé dávky jídla, omezením moučných a sladkých výrobků, s dostatkem  čerstvé zeleniny a ovoce
  • vydatným pitným režimem – 2-3 litry denně
  • nekouřením a omezením konzumace alkoholu a jiných drog
  • snížením své hmotnosti k normálnímu BMI – upravte si svou váhu
  • omezte možný vznik z rizikových situací a snažte se omezit i působení  stresu
  • dodržováním předepsaných a osvědčených léčebných postupů dohodnutých s lékařem
  • pravidelnými tělesnými aktivitami - cvičení, procházky – za každého počasí
  • pravidelnou péčí o tělo, očkováním a kontrolami zdraví
  • dodržováním zásad hygieny a prevence
  • pečujte nejen o své tělo, ale i o Vaší mysl - budujte si pozitivní náladu 
  • udělejte si čas na své přátele a na své koníčky

 Vždy dodržujte režimová opatření – klid, dostatečné pití, vyšší dávky čerstvé zeleniny a ovoce - vitamíny apod.

  • Vždy dbejte i na dobu nutné rekonvalescence po odeznění nemociDoporučujeme dobu rekonvalescenci minimálně stejně dlouhou, lepší dvojnásobnou, době akutního onemocnění. 
  • K době rekonvalescence přistupujte stejně zodpovědně jako k vlastnímu akutnímu onemocnění. Každá nemoc vyžaduje svůj čas a trpělivost. Pokud to pochopíme, budeme v naší péči o nemocné úspěšní.

Pomáhá i eliminace alergenů:

  • omezení styku s alergenem
  • v období největších potíží omezte větrání bytu během dne, větrejte nejlépe ráno
  • klimatická léčba v období potíží – na horách, u moře
  • proti domácímu prachu a roztočům - odstranit vyšší koberce, závěsy z těžších látek, čalouněný nábytek aj. – alergické děti by si neměly hrát s plyšovými hračkami; roztoči jsou i v peří ptáků, srsti zvěře, suché stravě rybiček apod.
  • dbejte i na lůžkoviny -  časté, dlouhé větrání na mrazu; vysávat každý den matrace, pokrývky, polštáře; povlaky měnit jednou za týden; koberec šamponovat; používat čističe vzduchu; lůžkoviny ze syntetických materiálů vhodnější než přírodní
  • důkladný úklid; použít akaricidy (hubí roztoče), přípravky likvidující plísně; vhodné hračky
  • odstranění zvířat z domácnosti; alergie na zvířata i jako profesionální alergie
  • u pacientů přecitlivělých na hmyzí žihadlo-  vyhýbejte se kvetoucím rostlinám, spadanému ovoci, nechodit bos, nejíst a nepít v přírodě; nenosit barevné oblečení; hmyz nezabíjet (přilákává další hmyz)
  • profesionální poškození u pekařů, truhlářů, v zemědělství; používat ochranné pomůcky
  • vyloučení účinku potravinářských alergenů dohromady - více léků či doplňků stravy
  • eliminace kontaktních alergenů (chrom ve vydělávané kůži, nikl)

 

 

Při výběru konkrétních přípravků si vždy přečtěte i související nezbytné subkapitoly, zejména „Popis nemoci“, „Léčba a samoléčba“, „Upozornění“ a Prevence“, které jsou nedílnou součástí samoléčby a sebepéče. Bez jejich znalosti se vystavujete riziku možného neúspěchu samoléčby a případně i poškození zdraví.

 

Pokračujte čtením článku v sekci léčba / samoléčba

Léčba a samoléčba celiakie

Celiakie je dědičná a nedá se vyléčit. Jedinou léčebnou možností je bezlepková dieta.

Ze stravy vylučte tyto složky z jídelníčku:

  • pšenice, žito, ječmen, oves a produkty z nich,
  • uzeniny, paštiky, omáčky, jogurty, pudinky, cukrovinky i sušené ovoce – to vše může lepek obsahovat,
  • z masa zapomeňte na kuřecí maso, pokud není domácí nebo v bio kvalitě.Salámy a uzeniny Vám energii nepřidají, spíše naopak,
  • rohlík se šunkou je sice chutný, ale z pohledu výživy jsou to prázdné kalorie a zbytečné přetěžování chemií. Každá chemická látka se v těle musí odbourávat. Touto chemičkou jsou v našem těle játra. A podle čínské medicíny jsou játra dřevem pro náš vnitřní oheň,
  • nezatěžujte játra; i alergie bude lepší, protože každá alergie (dýchací, kožní, potravinová) má vždy příčinu v játrech,
  • studujte pečlivě etiketu a složení potravin – garantovaně bezlepkové potraviny mají na svém obalu logo přeškrtnutého klasu.

Svůj jídelníček si nastavte tak, aby odpovídal zásadám zdravé výživy. Principem a základem je pravidelnost a kvalita:

  • dieta s přirozeně bezlepkovými potravinami jako maso, brambory, čerstvé ovoce a zelenina, rýže, luštěniny,
  • bezlepkové směsi na chleba a pečivo obsahují mouku kukuřičnou, rýžovou, prosnou, pohankovou a amarantovou. Lepek, jak už z jeho názvu vyplývá, lepí těsto dohromady, proto je bezlepkové pečivo víc drolivé a rychleji osychá. Pomoci mu můžeme xanthanovou gumou a zamražením plátků chleba v mrazáku,
  • z mléčných výrobků volte zakysané, neochucené (bílý jogurt, acidofilní mléko, žervé, cottage, tvaroh, podmáslí),
  • určitě zařaďte pravidelně do jídelníčku kvalitní tuky. Svým obsahem nenasycených mastných kyselin pomáhají tělu v metabolismu tuků.

Příčinou únavy je často cukr a výrobky z něj. Sladkosti ve Vašem případě asi velkou roli nehrají, protože klasické sladkosti vzhledem k lepku nemůžete, což je dobře.

  • Co se týká sacharidů, musíte vyloučit celozrnnou mouku, ale myslím si, že pokud bude vaše střevo zdravé, budete si moci občas nějakou celozrnnou dobrotu dopřát, protože enzymy obsažené v klíčku, který je v celozrnné mouce rozemletý, pomáhá lepek trávit.
  • Nezaměřujte se na kupované bezlepkové pečivo. Naučte se místo „chleba s něčím“ připravovat kaše – rýžovou, jahelnou, pohankovou.Jáhlová a pohanková kaše je výborná na sladko i na slano. Kaše jsou skvělou volbou pro snídani nebo svačinu. Navíc mají nižší glykemický index, takže po nich budete mít více energie, zvláště pokud zvolíte rýži naturální. Určitě není zpočátku tak chutná jako bílá. Dejte si práci a zkoušejte ji vařit opakovaně, chce to trochu cviku a určitě se naučíte ji připravovat chutně. Stejné je to i s pohankou a jáhly. Věřte, jsou to výborná a chutná jídla, nijak složitá na přípravu, hodnotná a zdravá.

Připomínáme pitný režim, zaměřte se jednoznačně na čistou vodu.

Homeopatika při alergii na lepek

Odpověď a rada nutriční poradkyně, Ing. Ludmily Pszczólkové

Mám mnoho zkušeností s klienty, kterým klasické vyšetření krve nepotvrdilo alergii na lepek, ale oni sami alergické projevy po lepku mají. Proto bych se řídila vlastním pocitem, a pokud je Vám po potravinách s lepkem těžko, trpíte bolestmi břicha, nadýmáním, chronickou rýmou, kožní obtížemi apod., pak je bezlepková dieta zcela na místě.

Bohužel bezlepkové kupované pečivo má vyšší glykemický index, tzn. že při jeho konzumaci kolísá hladina cukru v krvi. Pokud je člověk zdravý, pak tyto výkyvy celkem zvládá. Jsou ale lidé, kteří jsou na kolísání glykemie citliví, a ti pak mohou trpět únavou, špatnou náladou, neschopností se soustředit. A zvlášť to platí tam, kde je i zátěž psychická.

Je dobré projít všechna klasická vyšetření, aby lékaři vyloučili nějakou organickou příčinu např. vašeho vyčerpání.

Homeopatie pomůže stejně jako úprava jídelníčku. A v kombinaci to bude ještě lepší, protože problém je třeba řešit komplexně. Lékař-odborník na homeopatii zohlední nejen únavu a trávení, ale i celkové alergické projevy, a pomůže i v době akutních alergických projevů. Proto s návštěvou lékaře-homeopata neváhejte.

Seznam bezlepkových potravin

Pokud máte celiakii, nebo jste k lepku netolerantní, pak je třeba mít seznam bezlepkových potravin. Seznam dobrých bezlepkových potravin vám pomůže vybrat potraviny, které nemusí být důvodem nepříjemných příznaků. Brzy zjistíte, že je spousta chutných potravin, které můžete jíst při zachování zdraví.

Existuje velké množství potravin, které lze na seznamu bezlepkových potravin nalézt. Obecně platí, že lepek je obsažen v potravinách vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa. Proto je lepek i v potravinách jako pečivo nebo cereálie, ale řada dalších potravin může obsahovat malé množství lepku, protože pšeničná mouka se často používá jako přísada. Přesto existuje spousta věcí, které můžete jíst, neboť lepek neobsahují.

Některé bezlepkové potraviny
  • Fazole,
  • máslo – ve většině případů (některé značky mohou mít přídatné látky, které obsahují lepek, takže si pozorně přečtěte etiketu),
  • sýry – některé značky (přečíst označení),
  • kukuřice,
  • kukuřičné tortilly,
  • tvaroh,
  • vejce,
  • ryby a korýši,
  • ovoce,
  • med,
  • džem,
  • maso, jako je kuřecí nebo hovězí – některé zpracované maso jako párky hotdogs obsahují lepek, i když jak kdy… takže si přečtěte etiketu,
  • proso,
  • ořechy (jsou-li suché pražené, mohou obsahovat lepek),
  • popcorn (pokud nemá žádný druh příchuti a koření obsahujícího lepek),
  • brambory,
  • Quita,
  • rýže,
  • rýžové koláče a rýžové sušenky,
  • sójové boby,
  • cukr,
  • tofu,
  • rostlinné oleje,
  • zelenina,
  • droždí,
  • jogurt.

Existuje celá řada náhrad za pšeničnou mouku, které lze na seznamu bezlepkových potravin nalézt. Tyto mouky a moučné náhražky mohou být použity v pekárenském sortimentu, jako je chleba, rohlíky, vdolečky, palačinky, sušenky a koláče.

Alternativy k pšeničné mouce
  • Mandlová moučka,
  • amaranth,
  • pohanka,
  • kukuřičná mouka,
  • kukuřičný škrob,
  • grama mouka (neplést s grahamovou moukou, která je vyrobena z pšenice; grama je druh nízké trávy),
  • bramborový škrob,
  • quinoa,
  • rýžová mouka,
  • sójová mouka,
  • tapioka škrob.
Nápoje

Existuje spousta nápojů:

  • šampaňské,
  • káva, pokud je čerstvá (instantní káva může být doplňována moukou),
  • ovocný džus,
  • limonáda,
  • mléko,
  • soda,
  • čaj,
  • vodka,
  • víno.
Hotové potraviny

Existuje celá řada bezlepkových hotových jídel, která jsou v současné době k dispozici, ale která nejsou uvedena na žádném seznamu bezlepkových potravin. Některé z nich můžete najít ve svém oblíbeném obchodě, anebo je třeba se podívat do místní prodejny zdravé výživy, popř. zahledat on-line. Určitě čtěte pozorně popisky – informace na obalech. Výrobci mohou změnit přísady kdykoli bez upozornění. To, že položka byla v době vzniku tohoto článku bez lepku, není žádná záruka, že bude bez lepku i nadále. Pokud máte dotazy týkající se složek potravin v jakékoli položce, neváhejte zavolat výrobci a požádat o upřesňující odpověď.

Pozor
  • Modifikovaný škrob – z pojmenování „modifikovaný“ nemůžeme vědět, jestli se jedná o škrob kukuřičný, rýžový, bramborový anebo pšeničný,
  • zmrzlina – může obsahovat gluténové stabilizátory,
  • alkohol – pálený z obilnin, pivo, kterého kvalitu mimo jiné určuje i ječný slad,
  • sójová omáčka – téměř všechny sójové omáčky na trhu obsahují výtěžky z pšenice,
  • žvýkačky – obsahují gluténový stabilizátor,
  • jogurty, měkké sýry – závisí od výrobce a typu jogurtu, ale je lepší se poradit se sdružením celiatiků, nebo kontaktovat výrobce,
  • uzeniny – párky, šunky, sekaná, salámy i tlačenky,
  • koření – bílý pepř, kari, vegeta a další.

Bezlepková dieta pomáhá i u mnohých jiných nemocí než celiakie, například u lupénky, autismu nebo schizofrenie. Je doporučována i ženám v menopauze.

Bezlepkové recepty

Pokud potřebujete dodržovat bezlepkovou dietu, pak se budete muset poohlédnout po nějakých bezlepkových receptech. Bezlepkové pečení není vůbec těžké, jakmile si na ně zvyknete. Bezlepkové recepty můžete vyhledat online, nebo si můžete koupit bezlepkovou kuchařku. Pokud spolupracujete s registrovaným dietologem (a to je dobrý nápad, vydat se na setkání s dietologem – alespoň jednou, když s bezlepkovou dietou začínáte), může vám nějaké recepty dát.

Bezlepkové vaření – TIPY

Některé recepty můžete jen upravit tak, aby byly bez lepku. Například můžete nahradit běžné těstoviny těstovinami vyrobenými z rýže, kukuřice nebo brambor, a jinak třeba v receptu obsahujícím jako těstoviny přílohu nebude nutné nic neměnit.

Existuje také celá řada druhů bezlepkové mouky. Pšeničnou mouku můžete nahradit např. mandlovou moukou, amarantovou moukou, rýžovou moukou, teffovou moukou, fazolovou moukou z fava fazolí, gram moukou, sójovou moukou, kukuřičnou moukou. Nicméně měli byste si být vědomi toho, že chléb ani jiné pečivo z takové mouky nemusí mít stejnou konzistenci, na jakou jste byli zvyklí. Možná budete muset chvíli trochu experimentovat a kombinovat různé mouky, dokud se vám to nebude líbit.

Bezlepkové mouky

Zkuste tento jednoduchý recept z bezlepkové mouky na pečivo:

2 šálky mouky bílá rýže,
2 šálky mouky hnědá rýže,
¾ šálku plus 2 lžíce bramborového škrobu,
¾ šálku + 2 lžíce mouky tapioka,
½ šálku kukuřičného škrobu,
1 lžička xanthan

Všechny ingredience do velké mísy. Dobře promíchejte. Skladujte v dobře přikryté nádobě.

Bezlepkové recepty

Zde jsou některé bezlepkové recepty, jak začít.

Bezlepkové vaření – chléb

3 hrnky bezlepkové mouky směs (viz recept výše),
1/3 šálku sušené mléko,
1 1/2 šálku vlažné vody,
2 vejce,
1 balíček aktivního sušeného droždí,
1 1/2 lžičky neochucené želatiny,
3 lžíce cukru,
1 lžička soli,
2 lžičky gumy guar,
1 1/4 lžičky xanthanu,
1 lžička jablečného octa,
1 lžíce medu,
5 lžic másla.

Nasypte suché ingredience do mísy a dobře promíchejte. V jiné misce smíchejte vejce, ocet, med a máslo. Dobře promíchejte. Přidejte trochu vody na vaječnou směs a část mouky. Přidejte vodu, pak mouku, opět vodu, pak mouku, a stále dobře promíchávejte.

Na lehce vymaštěné pánvi vytvarujte bochník, zakryjte a nechte kynout po dobu jedné hodiny. Potom pečeme při 375 stupních Celsia, opět po dobu jedné hodiny.

Bezlepkové vaření – pizza

2 hrnky bezlepkové mouky – směs (viz recept výše),
1 ½ šálku vody,
2 lžíce olivového oleje,
2 lžičky prášku do pečiva,
2 lžičky xanthanu,
1 lžička cukru,
¼ lžičky směsi italského koření,
¼ lžičky soli.

Nasypte suché ingredience do mísy a dobře promíchejte. Přidejte vodu a olivový olej a opět dobře promíchejte. Pak těsto rovnoměrně roztáhněte na lehce vymaštěné pánvi do tvaru pizzy. Pečeme při 425 stupních Celsia po dobu 20 minut. Nakonec přidáme top bez lepku – s omáčkou, sýrem a dalšími polevami a pečeme dalších 15 minut.

Bezlepkové vaření – citronové cukroví

1 1/2 šálku rýžové mouky (z rýže natural),
1/3 šálku tapiokového škrobu,
2/3 šálku kukuřičného škrobu,
1 1/2 šálku cukru,
1 lžička jedlé sody,
1 lžička smetany,
1/2 lžičky gumy guar,
1 vejce,
2 čtvrtky másla – nakrájíme na malé kousky,
půl lžičky citrónového koncentrátu,
1 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry.

Nasypte suché ingredience do mísy a dobře promíchejte. Přidejte máslo a opět dobře promíchejte. Směs bude hrudkovitá. Přidejte vejce, citronový extrakt a citronovou kůru. Dobře promíchejte. Směs bude hrudkovitá, ale měla by se při stlačení spojit. Pokud je příliš suchá, můžete přidat jednu polévkovou lžíci vody.

Rozetřete těsto na velký arch papíru na pečení a vyformujte do pravidelných čtverečků nebo obdélníčků. Zabalte do papíru na pečení a dejte do chladu na dobu jedné hodiny. Potom plát těsta položte i s papírem na plát a pečte na 350 stupňů po dobu 12 až 15 minut.

Vhodné potravinové doplňky

  • Komplex volných aminokyselin – slouží k doplnění bílkovin v nejdostupnější formě,
  • komplex vitamínů a minerálů – všechny živiny musí být přijímány ve vyváženém poměru. Užívejte jen preparáty bez obsahu pšenice a kvasnic,
  • přírodní betakarotén – mrkev – 10000 m. j. denně,
  • vitamín E – 400 m. j. denně,
  • B komplex – pokud nejsou k dispozici injekce, je vhodná podjazyková forma. Užívejte produkty bez obsahu kvasnic a pšenice,
  • vitamín B12 a kyselina listová – celiakie způsobuje špatné vstřebávání vitamínu B12, vhodnější jsou injekční aplikace; užívejte event. také pastilky či podjazykové preparáty,
  • vojtěška – doplňuje vitamín K, i ve formě tablet 2000 až 3000 mg,
  • esenciální mastné kyseliny (pupalkový či lososový olej jsou vhodnými zdroji) – potřebné pro stavbu střevních klků,
  • vápník a hořčík,
  • proteolytické enzymy – pomáhají při rozkladu potravy,
  • vitamín C – 2000–5000 mg – podporuje imunitní funkce.
Zdroj:

Bible předpisů zdravé výživy (James F. Balch, M.D.; Phyllis A. Balch, C.N.C.)

 

Podívejte na seznam přípravků

Prevence celiakie

Celiakie je dědičná a nedá se vyléčit. Jedinou léčebnou možností je bezlepková dieta.

Pozor na následující potraviny a nápoje:
  • modifikovaný škrob – z pojmenování „modifikovaný“ nemůžeme vědět, jestli se jedná o škrob kukuřičný, rýžový, bramborový anebo pšeničný,
  • zmrzlina – může obsahovat gluténové stabilizátory,
  • alkohol – pálený z obilnin, pivo, kterého kvalitu mimo jiné určuje i ječný slad,
  • sójová omáčka – téměř všechny sójové omáčky na trhu obsahují výtažky z pšenice,
  • žvýkačky – obsahují gluténový stabilizátor,
  • jogurty, měkké sýry – záleží na výrobci a typu jogurtu, ale je lepší se poradit se sdružením celiatiků, nebo kontaktovat výrobce,
  • uzeniny – párky, šunky, sekaná, salámy i tlačenky,
  • koření – bílý pepř, kari, Vegeta a další.
Vhodné potravinové doplňky:
  • komplex volných aminokyselin – slouží k doplnění bílkovin v nejdostupnější formě,
  • komplex vitamínů a minerálů – všechny živiny musí být přijímány ve vyváženém poměru. Užívejte jen preparáty bez obsahu pšenice a kvasnic,
  • přírodní betakarotén – mrkev – 10000 m. j. denně,
  • Vitamín E – 400 m. j. denně,
  • B komplex – pokud nejsou k dispozici injekce, je vhodná podjazyková forma. Užívejte produkty bez obsahu kvasnic a pšenice,
  • vitamín B12kyselina listová – celiakie způsobuje špatné vstřebávání vitamínu B12, vhodnější jsou injekční aplikace – užívejte pastilky či podjazykové preparáty,
  • vojtěška – doplňuje vitamín K; k dostání i ve formě tablet 2000 až 3000 mg,
  • esenciální mastné kyseliny (pupalkový či lososový olej jsou vhodnými zdroji) – potřebné pro stavbu střevních klků,
  • vápník a hořčík,
  • proteolytické enzymy – pomáhají při rozkladu potravy,
  • vitamín C – 2000–5000 mg – podporuje imunitní funkce.

 

Zdroj:

Bible předpisů zdravé výživy (James F. Balch, M.D., Phyllis A. Balch, C.N.C),

web svethomeopatie.cz, web quickcare.org

Pokračujte výběrem v pravém menu
POZORNĚ si vždy přečtěte příbalový leták (PIL) v detailu léku. Pro komplexnější léčbu čtěte, prosím, minimálně i kapitolu léčba a samoléčba.
Celaskon 500 mg červený pomeranč
10X500MG
← zpět na výpis léků
Název Celaskon 500 mg červený pomeranč
Doplňek názvu 10X500MG
SUKL kód 17292
Velikost balení 10X500MG
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
CELASKON LONG EFFECT
← zpět na výpis léků
Název CELASKON LONG EFFECT
Doplňek názvu
SUKL kód 30776
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
WOBENZYM
← zpět na výpis léků
Název WOBENZYM
Doplňek názvu
SUKL kód 96406
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
CELASKON 500 MG MANDARINKA
← zpět na výpis léků
Název CELASKON 500 MG MANDARINKA
Doplňek názvu
SUKL kód 30687
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde

Pokračujte čtením článku v sekci prevence

Více informací

Související zdravotní problémy


REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru