REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Střevní chřipka

30/8

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a střev. Gastroenteritida je virová nebo bakteriální nákaza. Přes své označení nemá s chřipkou společného působce (shodné viry), jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Jak už bylo uvedeno, příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Liší se pouze zdroj nákazy. U požití zkaženého jídla může jít i o podráždění toxíny.

  • Zkažené jídlo. Nemocný požil kontaminované nebo zkažené (nečerstvé) jídlo a jeho trávicí systém se s tím nebyl schopen vyrovnat.
  • Kontaminovaný nápoj. Může se to stát při konzumaci ze stejné láhve či sklenice s nemocným člověkem, ale i pitím starých, dlouho otevřených nápojů, popřípadě znečištěné vody.
  • Vzduchem. Tak jako jiné viry či bakterie, mohou se i původci střevní chřipky šířit vzduchem.
  • Nedodržování hygienických pravidel. Jde zejména o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce nebo příprava či požívání potravin špinavýma rukama. Střevní chřipku může způsobit i styk s výkaly.

Projevy střevní chřipky

Protože střevní chřipka zasahuje trávicí systém, nejsilnější projevy se odrážejí právě na něm. Kromě toho se přidávají i obvyklé chřipkové příznaky.

  • Opakované průjmy. Stolice je řidší konzistence a několikrát denně se opakuje. U některých jedinců může dojít až k úpornému průjmu (tzv. běhavce). Nutkání je intenzivní a nedá se vůlí potlačit.
  • Zvracení. Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost) a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné.
  • Horečka. Nemoc provází zvýšená teplota nebo horečka, stejně jako je tomu u chřipky.
  • Malátnost, únava. Toto jsou projevy, které mohou předcházet propuknutí nemoci, často jsou to první příznaky. Člověk se cítí oslabený, schvácený, má nepříjemný pocit v ústech, tuší, že v jeho organismu není vše úplně v pořádku.
  • Bolesti svalů, kloubů a břicha. Kromě typických chřipkových příznaků, bolestí kloubů a svalů se přidávají i bolesti žaludku a břicha (střev), kde se usídlí zdroj nákazy.

Střevní infekce trvají zhruba týden, někdy i kratší dobu s náhlým nástupem, je to však individuální.

Diagnostika a léčba

Pokud nemocný navštíví lékaře, ten zjistí anamnézu (to, co onemocnění předcházelo), popřípadě odešle vzorky stolice k laboratornímu vyšetření. Obvykle se vyšetřuje i moč, či krev.

Pokud jde o virové onemocnění je zbytečné užívat léky určené k dezinfekci střev. Většinou se nařídí jen přísná dieta. Pokud není příliš podrážděná sliznice žaludku, lze užívat Hylak, v případě horečky nad 38°C Paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeke (Endiaron, Živočišné uhlí), popřípadě antibiotika. I u této infekce je nutná dieta.

V lékárně je možné koupit sáčky s rozpustným diosmektitem, eventuelně kapsle lactobacilu, které lze užívat i po odeznění chřipky, upravují totiž střevní mikroflóru. Kombinací různých léčiv však buďte opatrní a radši se poraďte s lékařem.

Dieta

V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Je třeba si uvědomit, že zvracením a průjmem je tělo odvodňováno. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Dietu je nutné dodržovat několik dní

  • 1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít (po malých dávkách) nejlépe zchlazený černý nebo bylinný čaj, příp. odpovídající minerálky či balená neperlivá voda.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo dušená mrkev. I jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení či průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům (když tak v zakysané formě), sladkostem (zvláště čokoládě) a hlavně tučným jídlům.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí může znamenat vážný stav. Je vždy zapotřebí vyhledat lékaře, zvláště jedná – li se o malé děti. Přesto že jsou děti plačtivé a často odmítají pít, naopak zase vyžadují dobroty na které jsou zvyklí, je nutná u léčby důslednost. Dodržování pitného a dietního režimu. V žádném případě se nesmí podávat mléko, a to ani u malých dětí, které jej pravidelně pijí.

Pokud onemocní kojenec, je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Střevní chřipka může z důvodu dehydratace kojence ohrozit na životě!

Tak jako u dětí, je i u starých lidí léčba gastroenteritidy složitější. Obraný systém může být narušen a organismus se s nemocí hůř vyrovnává.

U těchto věkových skupin je velmi důležitá prevence. Vyhýbat se místům možné nákazy, dodržování hygieny. Pokud se infekce objeví v rodině, je lépe děti a staré lidi izolovat.

Závěrem

Gastroenteritida stejně jako všechny infekce střev a trávicího traktu je nepříjemná, je nutné být v klidu a nemoc doléčit. V žádném případě by se nemělo chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. K prevenci této choroby je bezpodmínečné dodržovat hygienická pravidla, mytí rukou (zvláště po použití WC, styku s výkaly apod.). Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu před požitím umýt, k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. V letním období pozor na zmrzliny. Pro posílení imunity je dobré průběžně během roku (zvláště v rizikových obdobích) užívat doplňky stravy.

 

Zdroj: http://www.strevni-chripka.cz/strevni-chripka  www.doma.cz


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru