REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

PRŮVODCE SEMÍNKY: JAKÁ JSOU NEJZDRAVĚJŠÍ?

7/8

„Jezte semínka!“ Slyšíte snad ze všech stran. My se jen přidáváme! Semínka jsou fantastickým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitaminů a kvalitních tuků. Ale jaké druhy jsou nejlepší? A co s nimi v kuchyni?

„Semena jsou zdrojem živin pro budoucí rostlinku, proto jsou zásobárnou cenných látek. Obsahují minerály, kvalitní tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny, a fytochemikálie podporující imunitu i snížení cholesterolu. Každý druh je svým složením jedinečný, proto bychom je měli kombinovat,“ radí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Na ta nejzajímavější jsme se podívali zblízka!

Sezamová semínka

Řadí se k nejzdravějším a nejstarším známým olejninám vůbec. Obsahují velké množství vápníku, bílkovin i vitaminu B1. Působí jako prevence vysokého krevního tlaku a chrání játra.

V kuchyni: „Můžete jimi sypat saláty, přidávat je do pomazánek, využít jako posyp při pečení sladkých moučníků i naslano. Sezam můžete vhodně kombinovat s rýží nebo jinými obilovinami, obalovat v něm ryby, maso nebo zeleninu a brambory při pečení. Zkuste si připravit nepečené raw sladkosti ze sušeného ovoce, které obalíte v sezamu,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Konopná semínka

Mají vysoké antioxidační účinky a oproti ostatním olejům obsahují nadstandardní množství esenciálních mastných kyselin. Jsou také bohatým zdrojem fytonutrientů, díky nimž posilují imunitu a představují ochranu pro vaše orgány, buňky, tkáně a kůži. Navíc zahánějí chuť na sladké!

V kuchyni: Konopná semínka jsou silně aromatická a snoubí se v nich chuť několika druhů ořechů. Podtrhnou saláty, pomazánky i omáčky. Rozemletím z nich vytvoříte velmi kvalitní bezlepkovou mouku, kterou můžete při běžném vaření mísit s klasickou.

Dýňová semínka

„Semena z dýní obsahují vitaminy skupiny B (vyjma B12), E, A, z minerálů pak hořčík, železo a mangan. Díky esenciální aminokyselině tryptofan, což je prekursor serotoninu, jsou nápomocná v boji proti depresi,“ říká Hana Mojžíšová.

V kuchyni: „Dýňová semínka, která běžně kupujete, jsou obtížně využitelná, protože se musí loupat. Doporučuji proto zakoupit loupané semínko či speciální tmavě zelenou odrůdu,“ doplňuje Hana Mojžíšová. Nejchutnější jsou opražená nasucho na pánvi. Tak je můžete využít, prakticky kamkoli vás napadne. Skvělá jsou mimo jiné i v kombinaci s praženými mandlemi, jako zdravé zobání nejen k televizi.

Chia semínka

„Drobná semínka podobná máku mají údajně větší obsah omega-3 mastných kyselin než losos, jsou bohatá na antioxidanty a minerály, a hlavně jsou komplexním rostlinným zdrojem aminokyselin – bílkovin, obsahují také více vlákniny než lněné semínko,“ uvádí Zuzana Komůrková.

V kuchyni: „Jejich chuť je neutrální, proto je možné je přidávat do sladkých i slaných těst při pečení. Já chia semínka přidávám do kváskového chleba. Můžete je vmíchat do rýže, quinoy, kuskusu. Jejich pomocí můžete i zahušťovat různé omáčky, guláše a polévky – asi 2‑4 lžíce na jeden litr omáčky nebo polévky a poté přibližně 10‑30 minut míchejte, až zhoustne. A v létě určitě vyzkoušejte osvěžující nápoj Chia Fresca – semínka smícháte s vodou, citronovou šťávou a agáve sirupem,“ radí dále Zuzana Komůrková.

Slunečnicová semínka

Jsou skvělým zdrojem minerálů, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Obsahují i fytosteroly, díky nimž snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Slouží také jako prevence migrén, snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice.

V kuchyni: Využitelná jsou všestranně. „Hodí se do kaší, jogurtů, müsli, do pečiva, nákypů, karbanátků, jako posyp salátů, brambor či jako součást rizota, kuskusu, bulguru a zapečených jídel,“ radí Hana Mojžíšová.

 

Zdroj: www.prozeny.cz

 


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru