REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Prolijte se burčákem. Je to zdravé!

19/9

Chcete-li během babího léta prospět svému zdraví, měli byste se prolít burčákem. Vinaři ho doporučují během sezony vypít tolik, kolik vám koluje v žilách krve.

Burčák je totiž nabitý vitaminy, jimž na síle přidávají všudypřítomné kvasinky. Obsahuje vitamin B a látku resveratrol působící blahodárně na srdce a cévy. Kyseliny nikotinová a pantotenová se zase starají o prevenci nervových poruch a uklidňují zažívací ústrojí.

U nás je doma

Burčák je oblíbený především na jižní Moravě a v sousedním Rakousku, kde mu říkají Sturm (bouře). Pochutnat si na něm můžete i v některých oblastech Francie. Jinde se téměř nepije, proto je vcelku nesnadné přeložit jeho název do cizího jazyka.

Ať vám nevybouchne

Burčák vzniká takzvaným bouřlivým kvašením vinného moštu, při kterém se většina hroznového cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Pokud jde o obsah alkoholu, nemusíte mít z burčáku strach. Minimální povolené množství je jedno procento, maximální se pohybuje kolem sedmi až osmi procent. To, že neustále pracuje, je dobré vědět především při jeho transportu a uchovávání doma. Pokud si chcete ušetřit práci s upouštěním vzduchu, jednoduše víčko lahve propíchněte připínáčkem. Stejně ho uchovávejte i doma, ať se vyhnete nechtěnému malování bytu. Burčák je totiž skutečně schopný v plastové lahvi explodovat. Kvasný proces lze zpomalit uložením do lednice.

Jeďte k vinaři

Pokud si chcete burčák opravdu vychutnat, zapomeňte na převážení a konzumujte jej přímo u vinaře. Na „vrcholu“ je totiž pouze několik hodin, a jen dobří vinaři, kteří čekají na vrchol burčáku stejně napjatě jako na narození dítěte, poznají, kdy nastane nejlepší chvíle vám lahůdku podat. A pozor – burčákem se neťuká!

Zdroj: časopis TV mini a http://zeny.iprima.cz/zdravi/prolijte-se-burcakem-je-to-zdrave

 


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru