REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Nápoje a potraviny, které „zabíjejí“ vitaminy

11/2

Taková nespravedlnost! Usilovně se snažíte, abyste do sebe nacpali co nejvíc vitaminů a jiných živin, a skrytí sabotéři je zatím ničí. Co jsou to antinutriční látky a jak se proti nim bránit?

Dělají samou neplechu. Ruší účinky vitaminů, snižují stravitelnost potravin a narušují normální metabolismus. Přesto jsou takzvané antinutriční látky většinou přírodní, mnohé z nich tvoří přirozenou součást potravin a samy o sobě většinou nejsou nijak škodlivé. Prostě se jen „tlučou“ s některými látkami, které jsou pro lidské tělo důležité. Seznamte se s nimi!

Antivitaminy: nepřehánět to s colou a alkoholem

Jako antivitaminy se označují látky, které brání využití vitaminů ze stravy. Jdou na to chytře: reagují s vitaminy, chemicky se na ně vážou a vytváří s nimi větší útvary, které už tělo – na rozdíl od těch původních – nedokáže nijak využít. Jiné zase vitaminy mění na odlišné, neúčinné látky, případně reagují s bílkovinami, které vitaminy v těle přenášejí. Jsou to třeba tyhle:

  • kofein, alkaloid obsažený v kávě, černém a zeleném čaji, maté, colových limonádách, čokoládě a mnoha dalších potravinářských výrobcích, působí proti vitaminům skupiny B (především B1 – thiaminu). Pokud si dopřáváte víc než dvě kávy denně, měli byste vynechat colu a nepřehánět to ani s čajem,
  • alkohol také zvyšuje potřebu vitaminu B1. Samozřejmě se to týká dlouhodobého nadměrného pití, ne občasné skleničky nebo piva k obědu. „U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encefalopatie či Korsakovova psychóza, což jsou onemocnění, která jsou příčinou jejich podivného chování,“ vysvětluje MUDr. Jitka Housová z 3. interní kliniky 1. LF UK Praha,
  • bílkovina avidin,  vyskytující se v syrovém vaječném bílku, znehodnocuje biotin (někdy zvaný vitamin H), důležitý pro normální růst a metabolismus. Nedostatek biotinu se projevuje zvracením, vyrážkou a ztrátou vlasů. Naštěstí je velmi vzácný, protože tepelnou úpravou se tento účinek avidinu odstraní.

Antienzymy stačí zahřát nebo naklíčit

Látky, které nejrůznějším způsobem blokují činnost trávicích enzymů a snižují tak využitelnost bílkovin a sacharózy (řepného cukru) z potravy, se nazývají inhibitory.

Najdete je především v bramborách, v luštěninách a v sóje. Většinu z nich lze ovšem také „zneškodnit“ uvařením, naklíčením nebo – v případě sóji – fermentací. Proto jsou nejzdravější a nejlépe stravitelné fermentované sójové výrobky jako miso, tempeh, tofu a sójové omáčky. „Takzvané sójové maso, jogurt, mléko ani sójovou mouku ovšem doporučit nemohu,“ upozorňuje Eva Cikrytová, spoluautorka portálu Jímejinak.

Léky jsou také antivitaminy!

Na jedné straně pomáhají, na druhé straně likvidují vitaminy ve velkém. Týká se to celé řady běžně používaných léčiv, například prakticky všech projímadel včetně těch bylinných. Nejhorší je v tomto směru parafinový olej, který váže ve střevě vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) a brání jejich vstřebávání. Pro dlouhodobé užívání je tedy naprosto nevhodný.

Kyselina acetylsalicylová, obsažená například v aspirinu, zase způsobuje značné ztráty vitaminu C a vitaminů skupiny B. Totéž platí o diuretikách, lécích na odvodnění, používaných například při léčbě vysokého krevního tlaku. A samozřejmě, pěknou spoušť za sebou zanechávají i antibiotika, zvlášť když je užíváte opakovaně brzy po sobě. Antibiotika ničí střevní mikroflóru, která za normálních podmínek produkuje vitamin K a vitaminy skupiny B. Jejich nepříznivý vliv je možné zmírnit pojídáním zakysaných mléčných výrobků s živými probiotickými kulturami.

 

Zdroj: www.prozeny.cz,
foto: thinkstock

 

Související informace


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru