Kustovnice čínská (lycium chinense) se v čínské medicíně používá již velmi dlouho. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Proto je označována jako plod dlouhověkosti nebo také ovoce radosti.
Nejčastěji se používají její plody – qoji (qouči), které se staly velmi cenným a nepostradatelným doplňkem stravy.
Goji, sušené plody kustovnice čínské, mají sytě až tmavě červenou barvu a jsou velké jako sušené rozinky. Mohou také připomínat sušený šípek. Jejich chuť je však sladší, něco mezi šípkem, brusinkou a jablkem.
Plody obsahují řadu vitamínů (B1, B2, B6, C a E), karotenoidy a physalien se silnými antioxidačními účinky a betain, který mimo jiné chrání buňky a tkáně před dehydratací a umožňuje úsporu energie v organismu. Dále plody obsahují velké množství minerálních látek (např. fosfor, vápník, železo) a až 21 stopových prvků (např. zinek, měď, selen), steroidy, 18 druhů aminokyselin včetně osmi esenciálních, a imunologicky aktivní polysacharidy, které jsou výjimečné svou schopností odstraňovat volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém. Další cennou látkou obsaženou v goji je germanium, které působí proti rakovinným buňkám v těle. Z hlediska nutričních hodnot je kustovnice jeden z nejbohatších zdrojů v rostlinné říši.
Léčivé účinky kustovnice jsou mnohostranné. Plody posilují ledviny a játra, podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi. Dále se používá při plicní tuberkulóze, některých očních chorobách a je účinným prostředkem při ženské i mužské neplodnosti. Užíváním dochází i k omezení vzniku bolestí v kříži a kolenou, bolestí hlavy, hučení v uších a závratí. Také zlepšuje pevnost šlach a nehtů. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a pozitivně působí na menstruační cyklus.
Plody kustovnice čínské se mohou konzumovat samotné, nebo se přidávají do cereálních směsí, pečiva apod. Doporučená denní dávka je 6‑15 g suchých plodů. Často se používají k přípravě čaje podobně jako šípky: 8‑10 g plodů se povaří 5‑10 minut v 0,5 l vody. Tento odvar se pije na lačno ve dvou dávkách, včetně plodů.
Kustovnice čínská je keř z čeledi lilkovitých a dosahuje až 3 m výšky. Roste volně v severních a západních oblastech Číny, v Koreji, Japonsku a Tibetu. Celkem existuje asi 90 druhů. U nás je rozšířena kustovnice cizí, která roste převážně na železničních náspech.
Pěstování kustovnice čínské je nenáročné a může si ho vyzkoušet každý. Kustovnici stačí chudá, suchá půda a netrpí chorobami ani škůdci. Začíná kvést poměrně pozdě (září – říjen), plodů není mnoho a dozrávají až v listopadu. Vyzkoušet lze i pěstování kustovnice čínské velkoplodé, která vytváří velké množství plodů, a to až do příchodu prvních mrazů. Plody se sklízejí v plné zralosti, a to setřesením do plachty, protože při jejich kontaktu s pokožkou dochází k oxidaci a zčernání drogy. Suší se do 35 °C ve stínu a uchovává se v nekovové nádobě v suchu a temnu.
Pozn.: Goji (qouči) je japonský název pro kustovnici čínskou; čínsky se nazývá gouqizi (kou-čchi-c’).
Zdroj: www.kotvicnikovafarma.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz