REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Kustovnice čínská – tajemství dlouhověkosti

9/9

Kustovnice čínská (lycium chinense) se v čínské medicíně používá již velmi dlouho. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Proto je označována jako plod dlouhověkosti nebo také ovoce radosti.

 

Nejčastěji se používají její plody – qoji (qouči), které se staly velmi cenným a nepostradatelným doplňkem stravy.

Goji, sušené plody kustovnice čínské, mají sytě až tmavě červenou barvu a jsou velké jako sušené rozinky. Mohou také připomínat sušený šípek. Jejich chuť je však sladší, něco mezi šípkem, brusinkou a jablkem.

Plody obsahují řadu vitamínů (B1, B2, B6, C a E), karotenoidy a physalien se silnými antioxidačními účinky a betain, který mimo jiné chrání buňky a tkáně před dehydratací a umožňuje úsporu energie v organismu. Dále plody obsahují velké množství minerálních látek (např. fosfor, vápník, železo) a až 21 stopových prvků (např. zinek, měď, selen), steroidy, 18 druhů aminokyselin včetně osmi esenciálních, a imunologicky aktivní polysacharidy, které jsou výjimečné svou schopností odstraňovat volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém. Další cennou látkou obsaženou v goji je germanium, které působí proti rakovinným buňkám v těle. Z hlediska nutričních hodnot je kustovnice jeden z nejbohatších zdrojů v rostlinné říši.

Léčivé účinky kustovnice jsou mnohostranné. Plody posilují ledviny a játra, podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi. Dále se používá při plicní tuberkulóze, některých očních chorobách a je účinným prostředkem při ženské i mužské neplodnosti. Užíváním dochází i k omezení vzniku bolestí v kříži a kolenou, bolestí hlavy, hučení v uších a závratí. Také zlepšuje pevnost šlach a nehtů. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a pozitivně působí na menstruační cyklus.

Plody kustovnice čínské se mohou konzumovat samotné, nebo se přidávají do cereálních směsí, pečiva apod. Doporučená denní dávka je 6‑15 g suchých plodů. Často se používají k přípravě čaje podobně jako šípky: 8‑10 g plodů se povaří 5‑10 minut v 0,5 l vody. Tento odvar se pije na lačno ve dvou dávkách, včetně plodů.

Kustovnice čínská je keř z čeledi lilkovitých a dosahuje až 3 m výšky. Roste volně v severních a západních oblastech Číny, v Koreji, Japonsku a Tibetu. Celkem existuje asi 90 druhů. U nás je rozšířena kustovnice cizí, která roste převážně na železničních náspech.

Pěstování kustovnice čínské je nenáročné a může si ho vyzkoušet každý. Kustovnici stačí chudá, suchá půda a netrpí chorobami ani škůdci. Začíná kvést poměrně pozdě (září – říjen), plodů není mnoho a dozrávají až v listopadu. Vyzkoušet lze i pěstování kustovnice čínské velkoplodé, která vytváří velké množství plodů, a to až do příchodu prvních mrazů. Plody se sklízejí v plné zralosti, a to setřesením do plachty, protože při jejich kontaktu s pokožkou dochází k oxidaci a zčernání drogy. Suší se do 35 °C ve stínu a uchovává se v nekovové nádobě v suchu a temnu.

Pozn.: Goji (qouči) je japonský název pro kustovnici čínskou; čínsky se nazývá gouqizi (kou-čchi-c’).

Zdroj: www.kotvicnikovafarma.cz

 

 


Další články

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Otoky nohou

10/10

V případě otoků nohou jde o poměrně běžnou civilizační chorobu, při které žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět…

více

Barefoot, nebo levné tenisky. Jaký je v tom rozdíl?

8/10

Boty s nízkou podrážkou neboli bosoboty, případně barefoot, si získávají stále větší oblibu. Jak je to možné, cožpak jejich majitele nebolí po delší…

více

Jak se bránit únavě na podzim? Vitamíny a minerály

5/10

Podzimní listí už je dávno na zemi a naše energie je na tom podobně. Stres celou situaci jen zhoršuje.

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru