REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Genetické mutace rostlin zabíjejí lidi

14/6

18 milionů Američanů trpí chorobami spojenými s nesnášenlivostí glutenu. Podle nejnovějších výzkumů v USA spočívá problém v geneticky modifikované sóji a kukuřici, které lidé zařazují do své stravy.

Lékaři mají za to, že svět stojí na prahu další rozsáhlé epidemie.

Lidský organismus stále častěji odmítá strávit gluten (lepek) – bílkovinu obsaženou v obilninách. Nesnášenlivost glutenu při pojídání potravin, které ho obsahují, způsobuje poruchy v procesech trávení. A důsledkem je celé rozsáhlé spektrum chorob od autismu až po rakovinu.

Když bereme v úvahu tu skutečnost, že stále větší citlivost ke glutenu se za posledních 20 let prudce zvýšila, pak je spojitost mezi těmito chorobami a zařazováním do stravy geneticky modifikovaných organismů (GMO) nepochybná, tvrdí mezinárodní expertka na ekologickou a potravinovou bezpečnost Irina Jermaková:

Objevuje se stále víc lidí s onkologií v těch oblastech, kde je mnoho GMO. Je tu i mnohonásobně víc případů obezity a cukrovky a můžeme to pozorovat poté, co do těchto regionů přivezli geneticky modifikovanou produkci. Kromě toho se tu vyskytuje neplodnost, přičemž nejen u člověka nebo savců, ale prakticky u všech živých organismů. Může to zničit naši biosféru, protože se přestává rozmnožovat i hmyz a užitečné bakterie, mizí rostliny. GMO je vůbec takovou časovanou bombou.

Ve světě ale neexistuje jednotný názor na nebezpečí spojené s GMO. V USA se například takové výrobky používají ve velké míře. Tam dokonce neexistuje zákon o povinném značení potravin obsahujících GMO. V Číně je povoleno pěstovat geneticky modifikovanou bavlnu a papayu, dováží se ale i GMO-kukuřice a GMO-rýže. V Evropě výrobu GMO-potravin úplně zakázalo Rakousko, Německo, Francie, Řecko, Polsko, Bulharsko, Lucembursko a Maďarsko. Zato Ukrajina se brzy zařadí mezi země, ve kterých roste geneticky modifikovaná sója. Příslušné rozhodnutí už bylo podepsáno.

Problém je v tom, že až dosud se neuskutečnily globální výzkumy vlivu GMO na životní prostředí, mimo jiné i na člověka. Vědci, kteří pracují s transnacionálními společnostmi, výrobci GMO-produkce, a vědci nezávislí, kteří myšlenku genetického inženýrství nepodporují, se nemohou dohodnout. Experimentům druhé strany nedůvěřují. A jelikož je z komerčního hlediska pěstování a využívání GMO obilí výhodnější než přírodního, má v různých zemích silnou lobby.

 

Zdroje: http://czech.ruvr.ru/2013_12_10/Geneticke-mutace-rostlin-zabijeji-lidi/,
http://www.vlastnihlavou.cz/geneticke-mutace-rostlin-zabijeji-lidi/
a http://www.zdravi4u.cz/zivotni-styl/7145-geneticke-mutace-rostlin-zabijeji-lidi,
foto: EPA


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru