18 milionů Američanů trpí chorobami spojenými s nesnášenlivostí glutenu. Podle nejnovějších výzkumů v USA spočívá problém v geneticky modifikované sóji a kukuřici, které lidé zařazují do své stravy.
Lékaři mají za to, že svět stojí na prahu další rozsáhlé epidemie.
Lidský organismus stále častěji odmítá strávit gluten (lepek) – bílkovinu obsaženou v obilninách. Nesnášenlivost glutenu při pojídání potravin, které ho obsahují, způsobuje poruchy v procesech trávení. A důsledkem je celé rozsáhlé spektrum chorob od autismu až po rakovinu.
Když bereme v úvahu tu skutečnost, že stále větší citlivost ke glutenu se za posledních 20 let prudce zvýšila, pak je spojitost mezi těmito chorobami a zařazováním do stravy geneticky modifikovaných organismů (GMO) nepochybná, tvrdí mezinárodní expertka na ekologickou a potravinovou bezpečnost Irina Jermaková:
Objevuje se stále víc lidí s onkologií v těch oblastech, kde je mnoho GMO. Je tu i mnohonásobně víc případů obezity a cukrovky a můžeme to pozorovat poté, co do těchto regionů přivezli geneticky modifikovanou produkci. Kromě toho se tu vyskytuje neplodnost, přičemž nejen u člověka nebo savců, ale prakticky u všech živých organismů. Může to zničit naši biosféru, protože se přestává rozmnožovat i hmyz a užitečné bakterie, mizí rostliny. GMO je vůbec takovou časovanou bombou.
Ve světě ale neexistuje jednotný názor na nebezpečí spojené s GMO. V USA se například takové výrobky používají ve velké míře. Tam dokonce neexistuje zákon o povinném značení potravin obsahujících GMO. V Číně je povoleno pěstovat geneticky modifikovanou bavlnu a papayu, dováží se ale i GMO-kukuřice a GMO-rýže. V Evropě výrobu GMO-potravin úplně zakázalo Rakousko, Německo, Francie, Řecko, Polsko, Bulharsko, Lucembursko a Maďarsko. Zato Ukrajina se brzy zařadí mezi země, ve kterých roste geneticky modifikovaná sója. Příslušné rozhodnutí už bylo podepsáno.
Problém je v tom, že až dosud se neuskutečnily globální výzkumy vlivu GMO na životní prostředí, mimo jiné i na člověka. Vědci, kteří pracují s transnacionálními společnostmi, výrobci GMO-produkce, a vědci nezávislí, kteří myšlenku genetického inženýrství nepodporují, se nemohou dohodnout. Experimentům druhé strany nedůvěřují. A jelikož je z komerčního hlediska pěstování a využívání GMO obilí výhodnější než přírodního, má v různých zemích silnou lobby.
Zdroje: http://czech.ruvr.ru/2013_12_10/Geneticke-mutace-rostlin-zabijeji-lidi/,
http://www.vlastnihlavou.cz/geneticke-mutace-rostlin-zabijeji-lidi/
a http://www.zdravi4u.cz/zivotni-styl/7145-geneticke-mutace-rostlin-zabijeji-lidi,
foto: EPA
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz