REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Droždí a zdraví

24/6

Droždí patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou, neboť dokáže lidskému tělu dodat velké množství látek důležitých pro jeho správné fungování…

Chuť klasického droždí bohužel není příliš populární. Konzumace droždí však může být gurmánským zážitkem, pokud použijeme droždí lahůdkové.

Zásobárna cenných látek

Droždí (neboli potravinářské kvasinky) je bohatým zdrojem bílkovin, volných aminokyselin, vitamínů skupiny B, stopových prvků (jako je železo a jód), enzymů, minerálních (vápník, fosfor, hořčík, draslík, chrom a sodík) a dalších látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu, a zároveň látek, které většina z nás nepřijímá v dostatečném množství. Z tohoto důvodu má konzumace droždí velký přínos pro naše zdraví. A protože droždí neobsahuje lepek, mohou ho konzumovat také ti, kteří trpí celiakií. Konzumace droždí bychom se ale naopak měli vyvarovat v případě, že trpíme kvasinkovou infekcí.

Droždí a krása

A co droždí a krásná pleť? Droždí je významnou složkou celé řady kosmetických produktů, především výživných pleťových krémů. Kvasnicová pleťová maska vyživuje pleť a stahuje rozšířené póry. Pokud jde o akné, zde patří vliv konzumace droždí na kvalitu pleti k diskutabilním otázkám. Vitamíny B2 a B5 obsažené v kvasnicích totiž prokazatelně zlepšují stav akné, nicméně rovněž přítomné vitamíny B6 a B12 mohou stav aknózní pleti naopak zhoršovat.

Droždí v kuchyni

Droždí nejčastěji používáme k přípravě pečiva z kynutého těsta, kdy si z kostky připravíme kvásek, anebo do těsta přisypeme instantní variantu. Hospodyňky, které chtějí udělat něco pro zdraví své rodiny, často přidávají droždí do polévek a pomazánek. Klasické droždí v kostce však nemá příliš vábnou chuť. Lepší je proto zvolit lahůdkové droždí, které je sice nevhodné k přípravě kvásku, zato výborně chutná.

 

Zdroj: http://www.medicin.cz/zdrave-potraviny/drozdi-a-zdravi

 


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru