REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

20/6

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při zánětu žaludku, paradentóze, ale používá se i při léčbě rakoviny.

 

Napadlo vás někdy vymačkat bramboru a získanou šťávu použít jako lék? Pokud ne, tak vám vysvětlíme, co vše tato šťáva dokáže.

Brambora je podceňovaná plodina, o které se často vedou diskuze. V 16. století ji lidé chápali jako nečistou a škodlivou, rozkvět zažila až během období panování Marie Terezie jako „chléb chudých“. K prapodivné pověsti brambory přispíval fakt, že zdravé a jedlé jsou pouze hlízy, ostatní části jsou jedovaté a k léčebným účelům samozřejmě naprosto nevhodné. Proto při jakékoliv úpravě musíme vždy brambory zbavit všech zelených částí, veškerých oček a klíčků.

Brambora jako nečekaná vitamínová bomba

Podle lékařů obsahuje brambora polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze, najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.

Hojivé a regenerační účinky brambor

Největším ozdravujícím kapitálem brambory je hlavně látka zvaná alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku, hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Afty, záněty, paradentózy a spojování kostí

V osmnáctém století lékaři využívali šťávu ze syrových brambor i k léčbě těžkých průjmů a proti zácpě. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Je zřejmé, že využití „obyčejné“ brambory je tak mnohonásobné, ale v dnešní době umělých hnojiv je nutné se (alespoň) v rámci léčení obrátit na bio kvalitu.

Šťáva z brambor má využití pro celé tělo

Lékaři tvrdí, že bramborová syrová šťáva má účinek na snížení cukru v krvi, při léčbě plicních onemocnění a dýchacích cest. Léčebné účinky brambory se v poslední době ukazují i při léčení onemocnění jater, ledvin, vysokého krevního tlaku, cukrovky a revmatismu (látka alantoin má dobrý účinek na klouby).

Brambory se pěstují v mnoha odrůdách

Stejně tak je pití bramborové šťávy dobrým způsobem, jak zvýšit svou imunitu. Šťáva z brambor čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka zbavuje i kožních problémů. Nakrájenými plátky syrové brambory si ženy potírají stehna, aby jim zmizela celulitida. Není divu, protože obsažený škrob z brambory se využívá nejen v potravinářství, ale i jako pomocná látka pro přípravu zásypů, prášků, past a mastí.

Naše tipy na šťávu z brambor:

K odšťavnění brambory použijte tu z vlastní zahrádky nebo bio. Stačí jedna brambora týdně! Tělo na syrové brambory není ve velké míře zvyklé. Odbornící doporučují maximálně jednu lžíci bramborové šťávy půl hodinu před snídaní, obědem a večeří.

Recepty:

Pokud se vám zdá syrová bramborová šťáva nepoživatelná, není problém do odšťavňovače přihodit i jinou zeleninu jako třeba řepu, která pomůže posilnit organismus.

Pokud přidáte do šťávy lněné semínko, působí jako přírodní projímadlo.

Přidáním citronové šťávy k bramborové si můžete pomoci ke snížení překyseleného organismu.

Lidé si nejčastěji k bramborové šťávě odšťavňují i sladkou mrkev, která zlepší chuť.

A co solanin?

Jak už bylo zmíněno, brambora obsahuje i vysoce jedovatý alkaloid solanin. Ten najdete v květech, plodech (dozrávají v nadzemní části rostliny, není to tedy hlíza, brambora, kterou konzumujeme) a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed, jehož účinky se mohou projevit na malém mozku. V případě, že se člověk otráví solaninem, pociťuje závrať, nevolnost a může ho trápit dokonce i špatný zrak. Vysoce ohroženy jsou hlavně gravidní ženy. Nemusíte ale mít strach, "maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz. Běžné koncentrace solaninu v bramborách na českém trhu činí asi 20 až 150 mg/kg hlíz, protože se pěstují jen odrůdy s nízkou koncentrací." (Zdroj: Wikipedie). Koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování. Proto se tedy vyřezávají klíčky a očka, tím se případné riziko vyšší koncentrace solaninu sníží.

 

Zdroj: https://living.iprima.cz


Další články

Člověk, který si neustále stěžuje a nic se mu nelíbí, vám…

19/11

Schopnost projevit empatii vůči druhému člověku je velmi dobrá vlastnost. Je však důležité ji správně uplatňovat. Pokud se po rozhovoru s jinou…

více

Výzkum: ve vodě z kohoutku jsou zbytky léků

16/11

Víte, kolik ibuprofenu vypijete v kohoutkové vodě? Vědci ze Státního zdravotního ústavu to po dva roky sledovali. A ukázalo se, že zbytky léčiv se v…

více

Jak získat zázračný vitamín D

14/11

Vitamín D je obecně znám jako vitamín zdravých a silných kostí, přesto panuje obecná tendence jeho význam v těle podceňovat. Přitom poslední…

více

Jak se bránit nachlazení, když všichni kolem vás prskají

12/11

Všude kolem vás se ozývá kašlání a smrkání a vy čekáte, kdy vás také dostihne nemoc. Je možné udržet si pevné zdraví, když se ocitnete mezi samými…

více

Rady na měsíc listopad

9/11

Nejslabším orgánem v měsíci listopadu jsou plíce. Většinou se nám hůř dýchá, proto jsme také náchylnější ke kašli a zánětům horních cest dýchacích.

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru