REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Moje zdraví

Desatero pro zdraví

… aneb co můžete udělat sami, abyste snížili riziko nádorového onemocnění, a pokud se léčíte, aby vaše uzdravení bylo bez komplikací…

  • Nekuřte – kouření je největší rizikový faktor vzniku rakoviny. Je hlavní příčinou rakoviny plic a jedné třetiny počtu onemocnění rakovinou vůbec. Kouření je stejně rizikové pro lidi ve vaší blízkosti, které také bezprostředně ohrožujete. Čekáte-li dítě a kouříte, pak přenášíte rizika přímo na ně.
  • Sledujte svoji hmotnost – alespoň 2x týdně cvičte nebo plavte 30 minut, denně ujděte pěšky alespoň 4 km, snažte se aktivním pohybem si udržet hmotnost a kondici. Obezita je riziko.
  • Jezte pestrou a nejlépe čerstvou stravu:
    • rozmanitá strava v rozumném množství je dobrou prevencí četných nemocí. Optimální je jíst 5x denně v menších dávkách,
    • volte stravu bohatou na vitamin A a C. Konzumujte zeleninu a ovoce v kombinaci pěti druhů denně, např.: mrkev + jablko + červená řepa + kiwi + banán,
    • přidávejte do jídla složky s vysokým obsahem vlákniny. Vlákninu nejvíce obsahují: celozrnné pečivo (celozrnný chléb a mouka, pšeničné a kukuřičné klíčky, sezamové, dýňové a slunečnicové semínko, rýže natural), ovoce a zelenina,
    • jezte nejlépe vždy čerstvou stravu.
  • Odstraňte ze svého jídla tuky:
    • jezte libové maso, kuře nebo krůtu bez kůže, ryby,
    • snižte konzumaci smažených jídel a máslových dezertů. Pijte nízkotučné mléko a jezte nízkotučné sýry,
    • omezte ve stravě šunku, slaninu, salámy a uzeniny,
    • uzená nebo konzervovaná jídla obsahují chemikálie, které je sice chrání před zkažením, ale zvyšují riziko nádorového onemocnění.
  • Omezte alkohol. Kouření a pití alkoholu velmi zvyšuje riziko onemocnění jater, úst, krku, žaludku a pravděpodobně i prsu.
  • Chraňte se před sluncem v době mezi 10.–15. hodinou. Noste klobouk. Používejte opalovací krém s ochranným faktorem minimálně 15 a výše. Nejlepší však je, když se slunci vyhnete. Nepoužívejte horské slunko a solária. Jestliže se na kůži objeví rána, která se nehojí, nebo pozorujete změnu mateřského znaménka, požádejte lékaře, aby si je prohlédl.
  • Jestliže pracujete s chemikáliemi nebo materiály, jako je azbest,chraňte se oblečením, používejte ochranné prostředky a dodržujte pokyny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Musíte vědět, jak postupovat při případné havárii.
  • Jídlo zbytečně nepřesolujte, chuť upravujte raději kořením a bylinkami.
  • Nejezte potraviny, které by mohly být dlouhým skladováním při běžné teplotě kontaminovány plísněmi.
  • Omezte potraviny připravované na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni. Uzené maso konzumujte jen zřídka, vyhněte se spáleným jídlům.

Co je čerstvá potravina

  • Pečivo a cukrářské výrobky Čerstvé je pouze pečivo, jehož výrobu nepřerušilo zmrazení ani jiný technologický zásah. Toto pravidlo by znamenalo tvrdou ránu pro řetězce, které využívají rozpékání pečiva přímo v prodejně.
  • Potraviny s vejci apod. – Potraviny obsahující maso, vejce nebo majonézu lze považovat za čerstvé, pouze pokud od okamžiku zpracování neuplyne více než pět dní. Za okamžik zpracování by nemělo být považován den balení ani porcování.
  • Drůbeží maso – Čerstvé drůbeží maso nesmí před zahájením skladování v teplotách ‑2 až +6 °C „ztuhnout“. Lze používat pouze chlazení vzduchem, což podle potravinářů brání šíření bakterií salmonely (na rozdíl od chlazení vodou).
  • Maso – Za čerstvé maso lze považovat takové, které prošlo zráním, ale nebylo zmrazené.
  • Ovoce a zelenina – Místo „čerstvé“ by se mělo používat označení „sezónní“. To je ovoce a zeleninu typické pro aktuální roční období a danou oblast, kde se nacházíme. Ovoce by se mělo skladovat v prostorách s řízenou atmosférou a nemělo by projít ani povrchovým ošetřením. Od sklizně takto označeného ovoce by nemohlo uběhnout více než šedesát dní, u zeleniny pět dní. Na obale by muselo být uvedeno datum sklizně.
  • Ryby – Čerstvé rybí maso nesmí být na cestě ke spotřebiteli nikdy zmraženo.

Viz též další informace k výběru a skladování potravin v této sekci.

11 špatných kombinací a užití léků

  1. Grepy a grepová šťáva nekombinujte s léky na snížení cholesterolu nebo tuku. Kombinace může poškodit funkci svalů.
  2. Tablety železa nekombinujte s kávou a čajem. Tyto nápoje zabraňují správnému vstřebávání tohoto léku.
  3. Tablety na uklidnění s obsahem třezalky nejezte, užíváte-li antikoncepci. Zvyšuje se tak pravděpodobnost otěhotnění.
  4. Pastilky proti bolestem v krku s lokálním anestetikem by neměli brát pacienti s arytmiemi srdce. Tablety arytmii zhoršují.
  5. Kombinace více léků s obsahem paracetamolu (Coldrexu s Paralenem, Panadolem apod.) rovněž nejsou žádoucí. Předávkování paracetamolem přetěžuje játra.
  6. Při užívání léků s obsahem paracetamolu – na chřipku nebo na bolest hlavy – se nesmí pít alkohol – mohlo by dojít k poškození jater.
  7. Kapky do očí se po otevření nesmí užívat déle než 28 dnů, i kdybyste měli zbytek vyhodit – jinak hrozí infekce.
  8. Vincentku na bolesti v krku by neměli užívat lidé s onemocněním štítné žlázy – kvůli vyššímu obsahu jódu.
  9. Lék na ředění krve Warfarin se nesmí kombinovat s léky jako Brufen (účinnou látkou je ibuprofen), s ženšenem, ginkgo či česnekem. Hrozí riziko krvácení.
  10. Diabetici, kteří užívají inzulin, by neměli užívat léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové jako Aspirin, Acylpyrin. Tato látka totiž zvyšuje účinek inzulínu a zkresluje testy.
  11. Imodium a živočišné uhlí – živočišné uhlí snižuje účinek léků – tedy i imodia – nebrat je současně! Živočišné uhlí snižuje vstřebávání a účinek prakticky všech léků, i proto se podává ve vysokých dávkách při otravách. Uhlí umí dokonale vymést z těla všechny škodliviny i chemické látky včetně léků. Řada studií prokázala, že mezi podáním živočišného uhlí a jiného léku musí být interval nejméně 2 hodiny.

 

Zdroj: článek z 8. července 2011, IDNES.CZ,
vitalion.cz, http://www.linkos.cz/pro-pacienty/prevence/ 

Internetové zdroje o prevenci proti kouření:
weby život bez cigaret www.bezcigaret.cz (česky), tabák očima Světové zdravotnické organizace: http://www.who.int/tobacco/en/ (anglicky), fakta o tabáku: http://www.bc.lung.ca/smoking_and_tobacco/smoking_and_tobacco.html (anglicky), proti kouření mladistvých: www.notobacco.org/ (anglicky), ovoce a zelenina 5x denně: www.ca5aday.com/ (anglicky), prevence obecně preventcancer.org/ (anglicky)

 

 

Více informací - související zdravotní problémy


Související obecné informace

Související publicistika

Co se stane s vaším organismem, když sníte banán s tmavými…

26/8

Také milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…

více

Dítě a pes: mají batolata žijící se zvířaty méně alergií?

7/5

Myslíte si, že domácí mazlíček v domácnosti vede ke zvýšenému riziku vzniku alergií a že jedině přehnanou čistotou docílíte vyšší imunity? Opak je…

více

Jak pečovat o atopickou pokožku? Jezte zdravě a…

22/5

Zánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné…

více

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

10/5

Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže…

více

Lampionky mochyně peruánské v sobě skrývají superpotravinu

18/3

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou…

více

Migréna – bolest z nerovnováhy jater a žlučníku

17/6

Migréna má mnoho podob – rozpínavá a úporná tupá bolest celé hlavy a pocit, jako by měla každou chvíli prasknout, nebo vystřelující a ostrá bolest…

více

Nikdy neužívejte zázvor, pokud patříte k některé z těchto 4…

21/6

Určitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.

více

O zásadách stravování na cestách. Na co bychom při…

16/5

Správné zásady stravování na cestách se označují jako tzv. „opatření cestovní medicíny“. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích…

více

Ploché nohy: prevence, léčba a cviky

25/5

Chůze patří mezi nejdůležitější a velmi prospěšné pohybové aktivity pro zdraví člověka. Denně nohy namáháme, ať už jdeme do práce, školy, nebo jen na…

více

Pojďme si zabruslit

16/1

Zimní sport, který prožívá obrození. Navíc se stejně jako jízda na kole nezapomíná. Při bruslení na ledě můžete hubnout, zpevnit si svaly či zlepšit…

více

Revmatoidní artritida: Co pomáhá?

12/5

Revmatoidní artritida je celkové zánětlivé onemocnění pojivových tkání, nejčastěji se symetrickým postižením kloubů. Příčina onemocnění v podstatě…

více

Se stoupající oblibou tetování se zvyšuje i výskyt…

13/5

Tetování. Ozdoba, která provází lidstvo od počátků jeho existence a která se v posledních několika desetiletích opět dostává do popředí zájmu. Přesto…

více

Strach se dědí: Tragédie dědů poznamenají DNA vnuků

8/6

Strach a bolest k životu patří a v rozumné míře se s nimi dokážeme vyrovnat. Pokud však jejich intenzita nebo délka trvání přeroste určitou hranici,…

více

Vitamín D je skutečným elixírem života

26/5

Chrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…

více



Další články - Moje zdraví

Zdravotní problémy - Moje zdraví

REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru