REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Infekční nemoci a imunita

Stafylokoková infekce a otravy z potravin

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Léky

Léčivý přípravek má prokazatelné a opakovatelné léčivé účinky. Je zákonem definován jako látka či kombinace látek, kterou lze použít u lidí nebo podat lidem za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy, případně jako látka či kombinace látek prezentovaná s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí.

Homeopatika

Homeopatika jsou u nás registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako volně prodejné léčivé přípravky – léky.

Doplňky stravy

Doplněk stravy je zákonem definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

S tím souvisejí i zvláštní pravidla pro označování doplňků stravy – je výslovně zakázáno přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti prevence, léčby či vyléčení lidských onemocnění, nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Reklama na doplněk stravy pak nesmí uvádět v omyl přisuzováním vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, nebo takové vlastnosti třeba jen naznačovat.

Pokud odborník doporučí zákazníkovi doplněk stravy jako léčivo (nebo místo něj), resp. nepřípustně prezentuje jeho léčivý efekt, zakládá to u něj podle okolností vznik řady odpovědností – z těch nejvýznamnějších zmiňme alespoň následující…

V prvé řadě takové jednání může naplnit skutkovou podstatu řady deliktů typu nekalé soutěže, které jsou upraveny v obchodním zákoníku (klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, ohrožování zdraví spotřebitelů), přičemž zajímavostí je, že zde může žalovat nejen zákazník, ale i konkurenční lékárna, a v některých případech rovněž sdružení na ochranu spotřebitelů či podnikatelů. Pokud by takový delikt nekalé soutěže byl závažný (např. co do způsobené škody), může mít i rozměr trestněprávní (trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže). Vznikne-li v důsledku takového protiprávního jednání škoda, zakládá to samozřejmě též odpovědnost za škodu. Apod.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny 44, 1. 11. 2010, 29. právní poradna – JUDr. Jan Vondráček, advokát, Praha

 


Doplňky stravy připravujeme

Připravujeme pro Vás seznam doplňků stravy, které by Vám mohli prospět


Stafylokoková intoxikace – otrava z potravy – bývá typickým infekčním onemocněním letních měsíců. Bakterie zvaná staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), pomnožená v jídle, produkuje toxin, který je schopen v průběhu několika minut až hodin po požití nakaženého jídla vyvolat akutní potíže.

Zlatý stafylokok je běžná bakterie nacházející se všude kolem nás, bývá součástí mikroflóry ústní i nosní dutiny mnoha lidí.

Je i nejčastějším původcem hnisání drobných kožních poranění. Způsobuje i hnisavé záněty vlasových váčků, nehtů, kostní dřeně, prsní žlázy, dále zápaly plic, a také vytváří abscesy (ložiska hnisavého zánětu) kdekoliv v těle.

Bakterie je velmi odolná, přežívá i v chladném prostředí, a umírá až při teplotách nad 60˚C.

Zlatý stafylokok je schopen produkovat množství toxinů a způsobit i syndrom toxického šoku při těžké infekci. Některé druhy bakterií produkují termostabilní enterotoxin (odolný vůči teplu) – zneškodnit ho lze až po více než 30 minutách varu. Lidé bývají k jeho účinkům velmi citliví, k otravě postačuje malé množství tohoto jedu.

Zdrojem nákazy bývá člověk s hnisající ránou na kůži, která přijde do kontaktu s jídlem, nebo i mléko od krávy s neošetřeným hnisavým zánětem vemene.

Nejnebezpečnější potraviny z hlediska kontaminace bakteriemi jsou:

  • maso a uzeniny,
  • mléko a mléčné výrobky (sýry, smetany, šlehačky, pudinky, krémové zákusky, kondenzované mléko),
  • majonéza.

K pomnožení bakterií může dojít i v původně nezávadné potravině, která byla kontaminována až druhotně, při kontaktu s jinou, nakaženou potravinou. Epidemie této otravy u nás vznikají nejčastěji v jídelnách, lahůdkářstvích, cukrárnách – prodej zmrzliny…

 

Pokračujte čtením článku v sekci příznaky

Příznaky stafylokokové intoxikace:

Po konzumaci potravin obsahujících stafylokokový enterotoxin se první příznaky objeví průměrně za 1–6 hodin. Otrava bývá pak rychlá a charakteristické pro ni jsou níže uvedené příznaky…

  • nechuť k jídlu,
  • zvýšené slinění,
  • nevolnost a zvracení,
  • bolesti a křeče v břiše,
  • průjem – urychlením peristaltiky střev,
  • vodnatá stolice, může obsahovat hlen, v žádném případě však není s příměsí krve,
  • pokles krevního tlaku ze ztrát tekutin,
  • zrychlená frekvence srdce,
  • bolesti hlavy,
  • zvýšená únava,
  • spavost,
  • tělesná teplota zvýšená nebývá – to je důležitý příznak, pomocí kterého lze tuto otravu odlišit od vážnějších střevních infekcí. Někdy ale mohou být potraviny kontaminovány i jinými bakteriemi, které mohou vyvolat v organismu i vznik horečky.

Příznaky obvykle ustoupí v průběhu 24 hodin a téměř nikdy není nutná hospitalizace. Většinou je postižený hned na druhý den úplně v pořádku, bez žádných dalších obtíží.

Příznaky kampylobakteriózy:

  • horečky,
  • křeče v břiše,
  • průjem,
  • někdy i bolest hlavy, svalů a kloubů.

Příznaky salmonelózy:

  • nevolnost,
  • bolesti hlavy,
  • horečka,
  • opakované zvracení,
  • průjem.

Příznaky bacilární úplavice (shigelózy):

  • horečky,
  • křeče břicha,
  • průjmy s příměsí hlenu a krve,
  • někdy i dehydratace či perforace (proděravění) stěny tlustého střeva.

Příznaky stafylokokové enterotoxikózy:

  • vznik náhlé nevolnosti,
  • křeče v břiše,
  • zvracení,
  • vodnaté průjmy (tělesná teplota není zvýšená).

Příznaky listeriózy (těžkých forem):

  • náhlý počátek s horečkou
  • intenzivní bolestí hlavy
  • zchvácenost
  • průjmem
  • zvracení, někdy žaludeční potíže

 

Pokračujte čtením článku v sekci upozornění

Upozorňujeme, že tyto stránky nenahrazují návštěvu lékaře – slouží k akutní pomoci a samoléčbě běžných a některých dlouhodobých zdravotních problémů – podle definovaných obecných pravidel samoléčby a sebepéče (vydaných zdravotníky EU a AESGP – pravidel uvedených v tomto projektu). Doporučujeme čtenáři těchto stránek, aby v případě komplikací konzultoval svůj léčebný postup  a zdravotní stav s lékařem či lékárníkem.

Léky vždy vybírejte s ohledem na věk, hmotnost a celkový zdravotní stav nemocného…

  • Vycházejte z jeho (všech) nemocí a léků, které na ně již užívá – možných vzájemných interakcí.
  • Vždy dodržujte jejich dávkování doporučené zdravotníky nebo výrobci léků – nepřekračujte je. Tablety užívejte s jídlem nebo po něm, podle jejich doporučení. Léčbu předčasně nepřerušujte.
  • Pozorně si přečtěte příbalový leták nového léku, než ho začnete užívat.
  • Zkontrolujte si vždy vše, co pravidelně (často) užíváte – léky, doplňky stravy, potraviny, byliny, čaje apod. Např. většina citrusových plodů, nebo třeba třezalkový čaj, pepř či kurkuma, mění účinnost některých léčiv.

Berete-li jen 3 léky, dají se interakce najít z jejich příbalových letáků. Ale užíváte-li více než 5 léků, měli byste si vždy kontrolovat, jestli na sebe nereagují negativně – což je při tomto počtu již velmi pravděpodobné…

  1. Prostudujte si příbalové informace a vepište jejich názvy do online poradny www.znamsveleky.cz – bezplatné anonymní linky. Po zadání názvů svých léků dostanete do 2 dnů zpět e-mailem odpověď. Nemáte-li internet, vypište si celé názvy svých léků na papír, než půjdete k lékaři či do lékárny, a odborníci za vás jejich interakce zjistí.
  2. Nemocní by zde měli dostat nejen informace o nevhodných kombinacích léků, ale i doporučení, jaké bylinky, nápoje či jídlo spolu s předepsanými léky by neměli užívat.
  3. Některé kombinace nejsou  nebezpečné – stačí, když lékař změní jejich dávkování, nebo navrhne časové odstupy při jejich užívání.
  4. Nepřestávejte sami od sebe brát předepsané léky, ani neměňte jejich dávkování, ale zajděte (s e-mailovou odpovědí) za lékařem, který vám je předepsal, na konzultaci.

Další doporučení:

  • Nikdy nepodávejte při horečce dítěti do 12 let přípravky s kyselinou acetylsalicylovou – ASA (jako je Acylpyrin, Aspirin apod.) – je zde zvýšené riziko vzniku Reyeova syndromu.
  • Nekombinujte např. více léků s obsahem paracetamolu (jako např. Coldrex a Paralen), ani při jejich užívání nepijte alkohol – může dojít k poškození jater.

Zvláštní pozornost podobně věnujte nemocnýmporaďte se s lékařem/lékárníkem…

    • v těhotenství a období kojení,
    • u malých dětí a kojenců,
    • u dlouhodobě nemocných lidí s oslabeným organismem.

Pokud problémy neustupují při samoléčbě, anebo dochází ke zhoršení stavu či komplikacím, navštivte lékaře.

Srdečně cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka a rakovina patří u nás mezi nejčastější příčiny úmrtí. Proto nadváha a obezita, přecházení „banálních“ nemocí a „nezájem“ o své zdraví představují potenciálně závažný zdravotní problém, který byste měli – ve spolupráci s lékaři – včas aktivně řešit.

Samotný výběr vhodného léku nebývá úplným řešením zdravotního problému. Možnosti farmakologické léčby jsou často omezené, nevyřeší onemocnění jako takové a často nepomohou tolik jako váš zdravý a aktivní způsob života, spojený s racionální léčbou.

Svůj zdravotní stav můžete sami výrazně ovlivnit svým osobním a aktivním přístupem – změnou svého životního stylu:

  • aktivnější péčí o své zdraví a tělo – zdravotní stav i vzhled,
  • racionální stravou – 5x denně malé dávky jídla, omezením moučných a sladkých výrobků, s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce,
  • vydatným pitným režimem – 2‑3 litry denně,
  • nekouřením a omezením konzumace alkoholu a jiných drog,
  • snížením své hmotnosti k normálnímu BMI – upravte si svou váhu,
  • omezte možnosti vzniku rizikových situací a snažte se omezit i působení stresu,
  • dodržováním předepsaných a osvědčených léčebných postupů dohodnutých s lékařem,
  • pravidelnými tělesnými aktivitami – cvičení, procházky – za každého počasí,
  • pravidelnou péčí o tělo, očkováním a kontrolami zdraví,
  • dodržováním zásad hygieny a prevence,
  • pečujte nejen o své tělo, ale i o svoji mysl – budujte si pozitivní náladu,
  • udělejte si čas na své přátele a na své koníčky.

Vždy dodržujte režimová opatření – klid, dostatečné pití, vyšší dávky čerstvé zeleniny a ovoce – vitamíny apod.

Vždy dbejte i na dobu nutné rekonvalescence po odeznění nemoci. Doporučujeme dobu rekonvalescence minimálně stejně dlouhou, nejlépe dvojnásobnou oproti době trvání akutního onemocnění. K době rekonvalescence přistupujte stejně zodpovědně jako k vlastnímu akutnímu onemocnění. Každá nemoc vyžaduje svůj čas a trpělivost. Pokud to pochopíme, budeme v naší péči o nemocné úspěšní.

 

Pokračujte čtením článku v sekci léčba / samoléčba

Samoléčba

  • Včasné doplnění tekutinrehydratace – pít 3‑4 l za den, neslazené čaje a minerální vody,
  • v domácích podmínkách lze připravit i rehydratační roztok pro doplnění minerálů (do 1 litru vody vsypeme 1 lžičku soli a 8 lžiček cukru). Nemocný by měl vypít každou hodinu 1 litr tohoto roztoku, až do vymizení příznaků,
  • k příjmu tekutin by měl být pacient povzbuzován i při zvracení,
  • setrvávat v klidu na lůžku – zejména 1. den,
  • setrvávat bez větší fyzické námahy minimálně 2 dny po otravě,
  • organismus nezatěžovat těžkou stravou,
  • povoleny jsou dietní potraviny, po zmírnění příznaků je zpočátku možné podávání sucharů, staršího pečiva, nastrouhané mrkve s jablkem, rýže, rýžové kaše bez obsahu mléka, cezeného vývaru z masa nebo vloček, řídká ovesná kaše či bujón se solí. Postupně je možno do diety zařadit nedráždivé přípravky z obilovin, želatinu, zahuštěnou polévku, jednoduchý desert a jiná nedráždivá jídla jako dětské piškoty,
  • antibiotika zpravidla nejsou nutná, s výjimkou komplikovaného průběhu (celková infekce, jiné přidružené onemocnění, oslabená imunita, apod.),
  • podávání některých volně prodejných léků, které mají velkou adsorpční schopnost, vážou bakterie a jejich toxiny (např. Smecta, Endiaron aj.),
  • při otravě stravou konzumovanou ve veřejném stravovacím zařízení nahlásit infekci obvodnímu lékaři,
  • všechna poranění kůže, i zdánlivě malá, řádně ošetřit, vyčistit, vydezinfikovat a zakrýt, aby se v žádném případě nemohla dostat do kontaktu s potravou,
  • u průjmů neužívat žádné léky na zahuštění stolice (obstipancia): pro rychlé odeznění příznaků nutno toxin co nejdříve vyloučit z těla ven. Při užití protiprůjmových léků by však docházelo k hromadění toxinu ve střevě a k prodloužení doby trvání nepříjemných příznaků,
  • důkladná tepelná úprava potravin, která zlikviduje i toxin, který se již nachází v potravině,
  • pečlivé dodržování hygieny (mytí rukou před jídlem, omývání ovoce a zeleniny nezávadnou vodou apod.),
  • v letním období potraviny podléhající rychlé zkáze konzumovat bezprostředně po zakoupení, nebo je co nejrychleji bezpečně uskladnit,
  • při tepelné úpravě je nutno, zejména v případě masných výrobků, dodržet dostatečnou teplotu (70º C po dobu 10 minut)
  • při veškeré manipulaci s jídlem je třeba mít na mysli, že potraviny či pokrmy nejsou sterilní a je třeba zabránit tomu, aby se v nich bakterie pomnožily a předčasně zkazila (následné onemocnění konzumenta)

Komplikace intoxikace

Obvykle jde o nekomplikovaný průběh, který zůstává bez dalších následků. Komplikace mohou nastat při neposkytnutí včasného zavodnění organismu, hlavně u osob s jiným onemocněním, anebo u starších lidí, kteří mají i více nemocí současně a kteří často mívají nedostatečný stav hydratace. Náchylnější ke vzniku komplikací jsou také malé děti.

Při intenzivní otravě a dehydrataci může docházet ke svalovým křečím, ke snížení tělesné teploty pod normální hodnotu, a výrazné snížení krevního tlaku může vést až ke kolapsu organismu.

 

Podívejte na seznam přípravků

Prevence stafylokokové intoxikace:

  • pečlivé dodržování hygieny (mytí rukou před jídlem, omývání ovoce a zeleniny nezávadnou vodou apod.),
  • v letním období potraviny podléhající rychlé zkáze konzumovat bezprostředně po zakoupení, nebo je co nejrychleji bezpečně uskladnit,
  • při tepelné úpravě je nutno, zejména v případě masných výrobků, dodržet dostatečnou teplotu (70 ºC po dobu 10 minut),
  • při veškeré manipulaci s jídlem je třeba mít na mysli, že potraviny či pokrmy nejsou sterilní, a tak je třeba zabránit tomu, aby se v nich bakterie pomnožily a potraviny se předčasně zkazily (následné onemocnění konzumenta),
  • v oblastech s horší hygienickou úrovní je vhodné nepožívat potraviny, které nejsou tepelně upravené, a nepít ani nepoužívat na omývání potravin vodu z neznámých zdrojů.

V prevenci otravy je důležité důsledné dodržování hygienických opatření při manipulaci s potravinami…

  • školení pracovníků v potravinářském průmyslu,
  • dodržování nařízených postupů při přípravě, přepravě a uskladňování potravin,
  • potraviny nutno skladovat při teplotě běžné v lednici (4 °C), či při teplotě vyšší než 60 °C,
  • omezit přímý kontakt s potravinami na minimum,
  • pravidelné kontroly,
  • při infekcích kůže jsou pracovníci dočasně vyřazeni z přímé práce s potravinami,
  • důkladná tepelná úprava potravin, která dokáže zlikvidovat i toxin, který se již v potravině nachází.

Po propuknutí epidemie stafylokokové otravy je nutno dodržovat jistá represivní opatření. Obvodní lékař, který zachytí infekci u nemocných, je povinen ji hlásit hygienikovi pro danou spádovou oblast. Následně se identifikuje společný zdroj nákazy, tedy kontaminovaná potravina, kterou všichni postižení zkonzumovali, a odeberou se z ní vzorky. Vzorky se také odebírají ze stolice a zvratků postižených, a přešetří se všechny osoby podílející se na přípravě daného pokrmu.

 

Zdroj:

web ordinace.cz/, MUDr. Stanislav Machart a další -Seznam

 

Pokračujte výběrem v pravém menu
Pokračujte čtením článku v sekci prevence

Více informací

Související zdravotní problémy



Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru